Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК разреши сделката за "Девин"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши поредната промяна в собствеността на производителя и дистрибутор на бутилирана вода "Девин" АД. Белгийската компания Spadel да ще може да купи дела от 93.29% на Advent International и ще придобие пряк едноличен контрол в българската фирма, става ясно от регистъра на антимонополния регулатор. Комисията е постановил незабавно изпълнение на концентрацията между предприятията.

Базираният в Лондон фонд Advent International съобщи за подготвяната продажба през декември миналата година. Белгийската компания Spadel, специализирана в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови напитки, уведоми КЗК за предстоящата сделка в началото на тази година. Сделката е на стойност 120 млн. евро.

Купувачът се контролира от семейство дьо Боа, което държи над 93% от капитала й, а останалите книжа са собственост на индивидуални и финансови инвеститори. Акции на Spadel се търгуват на Euronext Brussels.

Обект на сделката е и дъщерното дружество на "Девин" - "Атлантик Дивайн", което се занимава с търговска разработка и експлоатация на минерални води, експлоатация и обслужване на балнеокурорти, санаториуми, хотели и други туристически обекти, външнотърговска дейност и други.

"Девин" държи по-сериозен дял от пазара на производство и продажба на бутилирани води - 30-40%, според анализа на комисията. По-незначителен е делът на компанията на пазара на производство и продажба на плодови напитки и нектари - до 5% и за двата продукта.

Според оценката на КЗК сделката ще доведе до трайна промяна на акционера, който пряко и еднолично контролира "Девин" АД. Купувачът обаче няма пазарно присъствие в страната, поради което след осъществяване на концентрацията пазарният дял, който заема българската фирма на всеки един от съответните пазари в България, ще остане непроменен. А това означава, че сделката няма да окаже въздействие върху пазара на води и сокове в страната. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във