Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК разпореди спиране на строежа на "Турски поток" през България

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря строежа на разклонението на "Турски поток" през България. От определението на антимонополната комисия става ясно, че тя е отказала на "Булгартрансгаз" предварително изпълнение на обществената поръчка. Определението на КЗК подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд в 3-дневен срок от съобщаването му на страните. Предстои да се види дали държавното дружество ще се възползва от тази възможност. 

Преди седмица КЗК образува производство по жалба срещу строителството на 475-километровото трасе, оценено на 2.2 млрд. лева. Подател е отстраненият преди сключването на договора с изпълнителя саудитски консорциум "Аркад". Официалният мотив за декласирането му бе, че той не е внесъл навреме изисканите от "Булгартрансгаз" документи за подписването на контракта. По-конкретно, саудитците са поискали удължаване на срока за осигуряване на документите до края на май, но от газовия оператор са удовлетворили исканията им само частично.

Сега строителството остава "замразено", докато КЗК не се произнесе по жалбата.

"Булгартрансгаз" искаше предварително изпълнение, за да сключи договор с класирания на второ място в търга консорциум "Газово разширение и развитие в България". Той предложи намаление на цената за построяването на газопровода - 1.102 млрд. евро без ДДС. Тоест, отстъпката бе около 31 процента. В обединението участват италианската компания "Бонатти", германската "Макс Щрайхер" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт". Любопитна подробност е, че представител на люксембурското дружество "Комплишънс дивелъпмънт" е Андрей Зимин. Въпросният Зимин е директор в руското дружество "Трубная металлургическая компания" (ТМК). В началото на годината руското издание "РБК" ("РосБизнесКонсалтинг") съобщи, че именно то е посочено от "Газпром" за доставчик на тръбите, необходими за строителството на българска земя. Според същото издание за българското разклонение ще са необходими над 300 т тръби, а включването на руската фирма имало за цел да се работи по-бързо.

В същото време КЗК ще разгледа и жалба срещу изграждането на компресорните станции за газопровода, подадена от "Дж. Кристоф Е&П Сървисиз" СРЛ. Индикативната стойност на този търг е 351 млн. лв. (без ДДС).

При сегашната ситуация перспективите за завършването на проекта навреме определено не са добри. Ако "Аркад" не приеме решението на КЗК по своята жалба, може да се стигне и до дело във Върховния административен съд. Забавянето може да доведе до неблагоприятни финансови последици за държавното дружество "Булгартрансгаз" заради поетите ангажименти към руския доставчик "Газпром". Предварителните планове бяха транзитът на газ по тръбопровода да започне от началото на 2020 г., а към края на следващата година той да достигне своя пълен капацитет. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във