Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК предлага да бъдат премахнати минималните цени за някои услуги

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) смята, че въвеждането на минимални цени на някои услуги, извършвани от инженерите, проектантите, архитектите, одиторите, ветеринарите и творците нарушава правилата на конкуренцията. Затова антимонополния орган предлага премахването на минималните цени, защото не са гаранция за качество, а само защитават неефективните участници на пазара. 

Според регулатора е излишно ограничението собственикът на аптека да е магистър фармацевт, както и забраната за съществуването на вериги аптеки. Ненужни са и някои забрани за ветеринарните лекари да упражняват професията си. Едно от тях, например, задължава ветеринаря да работи на поне 30 км от клиниката, в която е стажувал, докато е трупал опит. 

КЗК смята за излишно ограничение и задължението легализираните преводи да се предоставят само от фирма, която има офис и персонал, вместо от конкретните физически лица - заклети преводачи.
Според комисията безполезна е и забраната за реклама на нотариусите. 

Някои ограничения пречат на хората, упражняващи свободни професии, сами да решават как да организират дейността си, установи анализът. Такъв е случаят със забраната за съвместяване на дейността на архитект с тази на строител, строителен предприемач или консултант. 

Комисията установи и прекалено много условия за наличието на стаж и опит при различните свободни професии, които са завишени прекомерно. 
 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във