Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК "поряза" "Трейс" в полза на пътната агенция

Комисията за защита на конкуренцията разреши строителството на 13 км пътна отсечка между Мездра и Ботевград, въпреки че обществената поръчка е обжалвана от строителната фирма "Трейс". 

КЗК е разрешила на Агенция "Пътна инфраструктура" предварително изпълнение и сключване на договор за строежа с избрания победител в търга - "МБ Лот 2 – 2019". В консорциума участват три фирми - "Европейски пътища", "Водно строителство – Благоевград" и словашката "Вахостав – СК". Обединението ще сключи договор за сумата от 222 млн. лева. 

Още в началото на търга "Трейс" бе сред четирите компании, отстранени на етап техническа документация. Така до финала на конкурса достигаха "Джи Пи Груп" и "МБ Лот 2 – 2019". Офертата на първата бе значително по-ниска 174.4 млн. лева. Въпреки това обаче на 6 юни АПИ избира за победител споменатия консорциум. 

В своята жалба от "Трейс" казват, че класираните на първо и второ място компании не отговарят на изискванията на възложителя. Освен това фирмата възразява и срещу отстраняването си от процедурата. За да се стигне до сключване на договор обаче, антимонополистите приемат аргументите на АПИ, че "проектът е мащабен и е от изключително значение за всички граждани", както и че той представлява транспортна връзка с национално и международно значение като обслужва общоевропейски транспортен коридор. Жалбата на "Трейс" ще продължи да се разглежда от КЗК. 

Според плановете цялата отсечка трябва да бъде с две платна с по две ленти за движение в посока, като общият габарит е 20 м. Проектната скорост е 80 км/ч. Трасето ще следва съществуващия път с изключение на обходите на селата Люти дол (където ще има два тунела), Типченица, Новачене и Скравена. Предвидено е да бъдат изградени и ремонтирани редица съоръжения - над жп линията Мездра - София, мостове над река Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще стават с кръгови кръстовища.

В момента върви още една обществена поръчка на АПИ за 20 км от пътя преди това в посока Ботевград - Мездра. Търгът за лот 1 обаче е на по-ранен етап - все още няма обявление, че ще се отварят ценовите оферти. Кандидатите там са повече - девет вместо шест. Прогнозната стойност (която отново не е пределна) е 123 млн. лв.

Двете отсечки вероятно ще са готови най-рано в края на 2022 г., ако до края на годината има договори с избрани изпълнители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във