Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК погна Марешки за аптеките

Поредна проверка надвисна над бизнеса на Веселин Марешки. Откакто през ноември обяви, че ще прави партия, варненският предприемач и неуспял кандидат-президент постоянно е във фокуса на контролните органи. Напоследък даже се говори, че по бензиностанциите му имало повече данъчни, ДАНС-аджии и ГДБОБ-ци, отколкото клиенти. Сега се намесва и Комисията за защита на конкуренцията. Тя обаче няма да се занимава с горивата на Марешки, а с аптеките му.   

Оказва се, че при антимонополистите е постъпило постановление на Специализираната прокуратура (с дата 19.12.2016), с което е прекратено едно старо наказателно производство срещу неизвестни извършители. Става дума за обвиненията, че в периода 2013-2014-а Веселин Марешки, в качеството си на собственик на верига аптеки, заедно със сътрудници под негово ръководство (Пламен Христов и Кръстина Таскова) са предприели агресивни действия спрямо собственици на аптеки. Отправяли са им предупреждения, че ако откажат да закупуват лекарства от дистрибутора "Фармнет" АД, до обектите им ще бъде отворена друга аптека с логото на "Супер нова" за Северна България и "Лидер" за Южна, които ще продават продукти на по-ниски от доставните цени, или щели да им бъдат пращани проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата и по този начин ще бъде унищожен бизнесът им.

От доказателствата по делото обаче не е могъл да се направи изводът, че Веселин Марешки и търговските представители на негови фирми са участвали в престъпно сдружение по смисъла на чл. 321 от Наказателния кодекс. Тоест няма причини да се смята, че Марешки е осъществил престъпления. Според Специализираната прокуратура казусът представлявал нелоялна конкуренция по смисъла на Закона за защита на конкуренцията и затова тя го е изпратила в КЗК. Съмненията са, че е имало забранена нелоялна конкуренция, изразяваща се в недобросъвестни действия от страна на представители на "Фармнет", които увреждат или могат да увредят интересите на конкурентите.

Предвидената максимална санкция за подобни нарушения е до 10% от годишния оборот за съответната година, в която е извършено нарушението. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във