Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК погна и енергото

Досущ по почина на прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) показва през последните дни завидна активност. След бензиностанциите, застраховането и фармацевтичния бизнес на Веселин Марешки сега дойде ред и на електроразпределителните дружества в страната. В четвъртък (6 юли) от антимонополното ведомство съобщиха, че с нарочни определения са предявили твърдения за злоупотреба с монополно или господстващо положение на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про".

Според антимонополистите те прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци, оставащи извън съответните групи, и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. "Като обменят в рамките на групите си съществена информация за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и забавят издаването на необходимите документи, дружествата възпрепятстват процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени", пише в съобщението на КЗК. На трите ЕРП-та е даден 30-дневен срок, за да се запознаят с материалите по преписката и да представят писмени възражения по предявените твърдения.

Това е второто обвинение за злоупотреба с господстващо положение към ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про". През 2015-а те бяха обвинени, че са налагали необосновано високи цени за достъп до стълбовата електроразпределителна мрежа ниско напрежение от интернет и кабелни доставчици и по този начин са ограничили и нарушили конкуренцията, което засяга интересите на потребителите. В крайна сметка КЗК глоби ЧЕЗ  с 558 446 лв., EVN - с 441 380 лв., а "Енерго про" - със 167 256 лева. Ако новите обвинения обаче бъдат доказани, санкциите могат да са далеч по-сериозни.

Междувременно министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че със Световната банка се разработва модел за пълната либерализация на пазара на ток и че предстои да се подготвят промени в Закона за енергетиката, които ще са факт до края на годината. По думите й от излизането на свободния пазар стопанските субекти и големите консуматори могат да намалят разходите си за електрическа енергия с до 20-30 процента. Според Петкова същият ефект се очаква и за битовите потребители, но това ще е процес, който ще се случи в рамките на следващите три до пет години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във