Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК отсвири хотелиерите в "Златни пясъци"

Комисията за защита на конкуренцията все повече се превръща в орган, обслужващ нечии определени интереси. Преди дни тя излезе с поредното си решение в полза на акционерното дружество „Златни пясъци“, чрез което директно „отсвири“ претенциите на над 100  хотелиери в к.к. „Златни пясъци“.

Напрежението между собствениците на хотели в комплекса, обединени в две сдружения – „Съюз на хотелиерите“ и „Съюз на собствениците за развитие на к.к. „Златни пясъци“ и приватизираното преди близо 20 години държавно дружество „Златни пясъци“, не е от вчера. Причината за обтегнатите отношения е, че акционерното дружество, което получи като бонус при приватизацията и инженерната инфраструктура в курорта, от години събира сериозни такси от всички хотелиери за нейното поддържане. Според представителите на двата съюза обаче тези немалки суми били влагани единствено в инфраструктурата около неговите хотели.

В искането си до КЗК за разглеждане на проблема, двете сдружения твърдят, че самият приватизационен договор  е „в рязко противоречие с действащата нормативна уредба", което води до нищожност на клаузите в него, уреждащи заплащането на инфраструктурните такси.

Посочват се и доста шокиращи примери как "Златни пясъци" АД, независимо че не е собственик на водоснабдителната и канализационна инфраструктура, включвало в цената на предоставяните от него услуги всички разходи по тяхното поддържане, ремонт и амортизация. Подобна е ситуацията и с електроразпределителната мрежа, която според Закона за енергетиката (чл.88 и 89) следва да се поддържа, разширява и реконструира от съответния електроразпределителен оператор. Така стоят нещата и с мобилните и телевизионните оператори.

Хотелиерите подчертават, че въпреки „начисленията“ в таксите, които заплащат, „не е извършвана обща реклама на курортния комплекс и той не е представян на нито едно туристическо изложение“.

Що се отнася до увеличаването на таксите на хотелиерите, обяснението на акционерното дружество е, че през годините повечето хотели са увеличавали легловата си база и към тях са били построени още заведения.

В последна сметка, съпоставяйки становищата на двете страни, КЗК е преценила, че няма основание да се смята, че „Златни пясъци“ АД е направило някакви нарушения.

Тук е моментът да припомним, че през 2000-та година дружеството беше приватизирано срещу „смешните“  65-70 млн. лв, платени с компенсаторки. Тоест, за него бяха платени 15-16 % от тази цена. Сделката за придобиването на 75% от акциите на курорта бе сключена с двама купувачи . Единият е РМД „Златни“ АД на Славчо Христов (ръководител на тогавашния кръг „Олимп“), а другият е германската компания C&N Touristic AG („Некерман“), която обезпечава частичен заем от 2.5 млн. щ. долара. Те са избрани чрез преговори с ...потенциален купувач.

Интересно е още нещо – 63.7% от закупените акции или мажоритарният дял остава за РМД-то, близко на Славчо Христов, което получава изключително благоприятни условия за изплащането им. „Златни” АД трябва да брои 165 779 416 лева, от които в деня на сделката предоставя само 10 на сто. За останалите получава разсрочка от шест години и законово условие 30% от тях да са в компенсаторки. Документите в архива на Агенцията по приватизация пък показват, че парите са изплатени напълно чак през 2007-а, като едва 54 768 773 лв. от тях са преведени чрез банков превод (т.е. с реални финансови средства. За сравнение по това време компенсаторките се търгуваха на цена между 10 и 15 стотинки за лев.

За да не бъде съвсем очевиден подаръкът, който тогавашните управляващи направиха, нещата бяха замазани с наличието на инвестиция от авторитетен и голям западен туроператор -  C&N Touristic AG (който от 2001-а се преименува на Thomas Cook AG). Но той  много скоро загуби интерес към съдружието и се оттегли.

По този начин новият собственик получи цялата инфpacтpyĸтypa на курорта „Златни пясъци“, от която по онова време според експерти само пречиствателната станция е струвала 45 млн. лв., без да се смята цената на 177.13 хектара земя, върху която е разположен комплексът. Като „бонус“  приватизаторите получиха и шест хотела – „Aдмиpaл“, „Злaтнa ĸoтвa“, „Mopcĸo oĸo“, „Cиpeнa“, „Иглиĸa“ и „Meтpoпoл“. На всичкото отгоре им беше предоставена километри плажна ивица, която по дефиниция се ползваше от тях близо две десетилетия.

Отделна тема е неизпълнението по приватизационния договор, поради което Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол води десетки дела, за да може да си върне дължимото...

При създадената схема 113 хотела са наливали годишно в касата на акционерната компания между 2 и 25 хил.щ. долара само за поддръжката на инфраструктурата в курорта. Можем да си представим и какви са събираните суми от дъщерните й дружества, които на практика се явяват и оператори на услугите в комплекса.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във