Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК ОТРЯЗА ВОЛФ ЗА НОВАТА КОНЦЕСИЯ ПО ЧИСТОТАТА

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалбата на Волф срещу обществената поръчка на Столична община за избор на фирма, която да почиства районите Люлин, Овча Купел, Витоша, Младост и Триадица, съобщи председателят на общинския съвет Андрей Иванов. Концесионерът обжалва процедурата с мотива, че са нарушени сроковете за покупка на документация. Според регулатора обаче този аргумент е напълно несъстоятелен и жалбата е оставена без разглеждане. Това значи, че конкурсът за нов концесионер ще продължи без забавяне.
До края на октомври вече трябва да е ясно кой ще замени Волф в почистването на столицата от март 2009 г. нататък. До крайния срок - 25 септември - документи за участие в конкурса подадоха само три фирми: консорциум Титан- Чистота София, консорциум Реймондис - София и Заубермахер България. Справка в електронния регистър Дакси показва, че в консорциум Титан - Чистота София участват шест фирми, като 60% от акциите му държат дъщерни дружества на Титан Интернешънъл холдинг, който отговаря за почистването на над 30 общини в страната (включително и Бургас, Русе, Хасково, Карнобат и Смолян). Управител на консорциума е Ивайло Даковски, който участва и в ръководството на още девет фирми, свързани с холдинга.
Ремондис - София е собственост на германската Ремондис Интернешънъл, която е една от най-големите европейски компании в областта на сметосъбирането, рециклирането на отпадъци и услугите във водния сектор. Заубермахер България пък е част от австрийското дружество Заубермахер Диенстлайстунгс и засега извършва комунални услуги в Горна Оряховица и Сливен.
Според условията, записани в тръжната документация, победителят ще трябва да запази обявените в офертата единични цени за дейностите по чистотата до края на седемгодишния срок на договора. Освен това Столичната община ще получи безвъзмездно собствеността върху всички контейнери за отпадъци и улични кошчета, чийто брой в момента е около 25 хиляди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във