Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК отряза "Инерком" за активите на ЧЕЗ

Гинка Върбакова

Комисията за защита на конкуренцията забрани на "Инерком България" да придобие активите на ЧЕЗ Груп у нас. Така Гинка Върбакова няма да успее да закупи фирмите "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец", "Бара Груп". При проверката от КЗК са установили хоризонтално припокриване на дейностите на участниците на пазара на доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Подобна сделка би имала и ефект при пазарите за снабдяване, разпределение и търговия с ток, смятат още антимонополистите. Според тях така се създават и предпоставки за засилване на господстващата група на пазара на електрическа енергия.

"С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на Република България  е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения за националната сигурност", аргументира се комисията. Подобна сделка би възпрепятствала ефективната конкуренция на пазара, смятат държавните експерти.

"Изненадани сме от решението на КЗК", бе първата реакция на "Инерком България". Компанията щяла внимателно да анализира мотивите и в следващите дни да обяви становището си както и последващите действия, които ще предприеме.

Чехите също са изненадани от това решение, защото формално и двете страни смятаха, че няма да има проблем за осъществяване на сделката. Тя бе проверявана и от специална комисия към българския парламент. Нейното становище бе, че не е ясно откъде "Инерком" ще намери средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ у нас. От дружеството на Върбакова обаче бяха убедени, че ще успеят да намерят необходимата сума от над 350 млн. евро.

При така създалата се ситуация е възможно ЧЕЗ да започне преговори с индийската фирма India Power. Тя участваше в надпреварата за чешките активи заедно с българската Future Energy. Малко след като се разбра за тези намерения, българският партньор скоростно беше отстранен от борсовата търговия с електроенергия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във