Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК отново "отряза" Гинка Върбакова

Комисията за защита на конкуренцията отказа да направи нова оценка на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова. КЗК няма да направи ново производство за концентрация на енергийния пазар заради делото във Върховния административен съд. Това е видно от решение на антимонополната комисия, публикувано преди дни на нейната интернет страница. 

Комисията "спира производството до окончателното приключване на съдебния спор, иницииран с административно дело по описа на Върховния административен съд". Самото дело е насрочено за май 2019 година. Трудно е и изобщо да се прогнозира кога магистратите ще вземат решение по казуса.

Първата оценка за концентрация, извършена от КЗК преди няколко месеца, приключи с блокиране на покупко-продажбата между "Инерком" на Гинка Върбакова и ЧЕЗ. Тогава антимонополната комисия установи, че Върбакова ще има господстващо положение на пазара на фотоволтаици, ако придобие активите на чешкото дружество у нас. И двете страни обжалваха това решение пред ВАС.

Последва формално преструктуриране във фирмите на Върбакова. Дружествата производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи бяха премахнати от портфолиото на "Инерком". Самата тя напусна управлението на дружествата "Евро бетон", "Улер 2009", "Еко-строй инженеринг", "Диана хънт", "Риал Стейтс" и "Солар грийн енерджи". Това й се стори достатъчно основание да поиска нова оценка от страна на антимонополистите. Но за трети път Гинка Върбакова получи отказ от КЗК за откриване на повторно производство.

Засега остава неизяснен и въпросът с финансирането на сделката, оценена на 320 млн. евро. Сътрудниците на Гинка Върбакова периодично съобщават за "подкрепа от глобални инвестиционни банки", но нито една финансова институция не е потвърдила това.

Не се ли нареди "пасиансът", централата в Прага изразява готовност да започне преговори за продажбата на "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Трейд", "Фри Енерджи Проджект Орешец" и "Бара Груп" с втория класиран претендент - India Power. "Инерком" и Върбакова пък могат да се простят с 5 млн. евро  банкова гаранция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във