Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК отново "обслужи" Пеевски

Комисията за защита на конкуренцията за пореден път приоритетно обслужи Делян Пеевски. Със завидна бързина (само за осем календарни дни) тя се произнесе по искането на  регистрината в Дубай компания TGI Middle East FZE (вх.№2198) да "осъществи концентрация” посредством придобиване на контрол върху акциите на “Техномаркет България” АД. Дружеството е собственик на най-голямата едноименна верига за техника и потребителска електроника в страната. Приходите и през 2015-а са 466 млн. лева.

Седемчленният състав на регулатора се е произнесъл на 15 ноември, че сделката няма да окаже никакво влияние върху пазара.

Както в. "БАНКЕРЪ“ писа неотдавна, схемите със собствеността, които върти Пеевски, стават все по-прозрачни. Първо той се опита да убеди обществото, че осветлява бизнеса си, като придоби редица фирми, най-вече от майка си Ирена Кръстева. Така, без да харчи пари, изведнъж се оказа имотен, но не и паралия. За да се случи второто, бе предприета ударна разпродажба на придобитите компании. Внушението бе, че се оттегля и дори напуска България. Но в действителност нищо подобно не се случва. Нито бизнесът на Пеевски излезе на светло, нито депутатът се е отказал от играта.

Официално търговската дейност на дубайската TGI Middle Еast FZE е участие в други дружества. Името й изплува за пръв път през март 2014-а при проверка на КЗК. Тогава тя бе осветлена като собственик на лихтенщайнската офшорка Livero, която пък купи 100% от виенската BT Invest GMBH, притежаваща по онова време 80% от "Булгартабак холдинг". TGI се свързва с холдинга и по друга линия. Управляващите директори на дубайското дружество Шреаз Фандиз и Рахул Нимкар фигурират и в борда на директорите на "Булгартабак". Самият Делян Пеевски, който официално притежаваше 5% от неговите акции, ги продаде на TGI Middle East FZE. Банкерът Цветан Василев неведнъж е обяснявал, че TGI Middle Еast FZE е част от веригата по контрабанден износ на цигари за Турция.

Интересно е, че на 4 април друга офшорна компания - Doreco Limited, продаде българската си фирма "БГ бизнес солюшънс" на сингапурското BG Business Solutions PTE, чийто собственик отново е TGI Middle East FZE. Преди това регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited пък купи акциите на Пеевски (18%) в завода за цигарени гилзи "Юрий Гагарин БТ".

В края на август научихме и че компанията "Лодис инвест", която произвежда млечни продукти с марките Lacrima и Frezco, е преминала във владение на "Дореко комерс" - българското дружество на офшорката Doreco Limited, чийто агент е "Мосак Фонсека", заради която гръмна скандалът Panama Papers. Един от управителите на TGI Middle East FZE - Рахул Нимкар, e мениджър и на фирмата Best Dairy General Trading LLC, която внася продуктите на Lacrima в Обединените арабски емирства. С други думи, Doreco Limited и TGI Middle East FZE въобще не са непознати една на друга. Или по-скоро, зад тях стои едно и също лице, което пренарежда бизнеса си.

От сегашното решение на КЗК не става ясно колко процента от "Техномаркет" се прехвърлят, но отдавна се знае, че ДПС-депутатът контролираше 72 на сто от дружеството.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във