Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК оценява сделката за "Нова тв"

Петр Келнер

Чешкият милиардер Петр Келнер, който купува "Нова броудкастинг груп" АД чрез специално създаденото дружество "ППФ ТМТ Бидко 2" Б.В. - Нидерландия (част от PPF Group), е поискал разрешение за това от Комисията за защита на конкуренцията. За сделката, оценявана на 185 млн. евро, бе съобщено през февруари. В нея влизат и дъщерните дружества на продавача "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД (в ликвидация). "Нет Инфо" има участия в акционерните дружества "Кънвиниънс", "Проспекто груп", "Файненшъл Маркетплейс", "Трендо БГ", "Грабо Медия" и в "Дарик Нюз" ЕООД, "Имоти Инфо" ООД и "Ви Бокс" ЕАД.

Шведската Modern Times Group (MTG) продава своето акционерно участие от 95% в българската "Нова броудкастинг груп". Постъпленията ще бъдат използвани за инвестиции в други нейни бизнес начинания. По-късно купувачът ще придобие от Eastern European Media Holdings S.A.и останалия дял от 5 процента. Приключването на сделката зависи от одобрението от регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018-а. 

Ако КЗК даде разрешение, най-богатият бизнесмен в Чехия ще стане собственик на най-голямата медийна група у нас. Тя се състои от седем телевизионни канала с покритие за цялата територия на страната и 19 онлайн компании, някои от които извършват и търговия в интернет. Затова от регулаторната комисия отбелязват, че сделката би засегнала пазара на онлайн търговията на стоки на дребно.

През март стана известно, че Келнер купува и бизнеса на "Теленор" в България. В покупката на стойност 2.8 млрд. евро са включени и останалите активи на норвежката група в Централна и Източна Европа - мобилните оператори в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във