Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КЗК "обслужи" застрояването по морето

Арх. Калин Тихолов се оказа по-силен от държавата

Скандалният архитект Калин Тихолов, който за 24 часа дори изживя тръпката да бъде министър на инвестиционното проектиране в кабинета "Орешарски", успя да спре изготвянето на нов устройствен план на Царево. Комисията за защита на конкуренцията е образувала преписка по негова жалба (чрез неговото еднолично дружество с ограничена отговорност А.С.А.) и е излязла с определение (№1061), с което налага временна мярка "спиране" на процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет: "Изработване на проект за изменение на общия устройствен план за цялата територия на община Царево и екологична оценка към него". Атакуваната от Тихолов поръчка е била обявена от бившата министърка на регионалното развитие Десислава Терзиева (решение РД-02-14-595 от 26 юни) четири месеца след като тя пое ангажимента да спре действието на стария план и да възложи изготвянето на нов. Зорница Иванова - наблюдаващият преписката член на КЗК, е преценила, че предметът на обжалваната процедура е недопустим и неправилен. Защото се изисква изработването на цялостен проект, а нормативните разпоредби не допускали подобно изменение поради спецификата на предмета, аргументира решението си за спиране Иванова.


Атакуваната от Тихолов поръчка

той определя в жалбата си като необоснована и изтъква, че възложителят (Министерството на регионалното развитие) не е имал право да обявява открита обществена поръчка, а е следвало да използва реда на договаряне без обявление. Нещо повече, "знаменитият" архитект, който "осигури" застрояването на последните живописни кътчета от крайбрежието ни (бел.ред. предишният устройствен план на Царево беше негово дело), мотивира искането си за спиране на изработване на новия план като наложително, за да не бъде нарушено..."устойчивото развитие" на общината.


Разправиите около общия устройствен план на Царево не стихват от години. Изготвеният от арх. Тихолов и одобрен от общинския съвет проект (по времето на скандалния кмет Петко Арнаудов) допуска значително застрояване в природния парк "Странджа". Скандалът, който се разгоря в началото на годината (през март), когато правителството одобри меморандум с фирмата "Мадара Юръп" (която се представлява у нас от офшорката "Реинбоу Малта (Холдингс) Лимитид") за нейното намерение да застрои защитените територии на местността Кара дере, принудиха бившите вече министри на екологията Искра Михайлова и на регионалното развитие Десислава Терзиева да спрат действието на този устройствен план.


Макар че решението на правителството тогава бе умело замаскирано с витиеватата формула "одобрение на "Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите". Наивно е да се смята, че с това решение се задоволява меракът на архитекта на проекта арх. Георги Станишев (който е брат на лидера на ПЕС и пресен евродепутат Сергей Станишев). На практика ставаше дума за невиждан по размерите си ваканционен комплекс на самия морски бряг - общата му площ е 1235 дка, в едно от последните останали незасегнати от "бетонната лакомия" райски кътчета по Черноморието ни. По предварителни разчети на компанията инвеститор стойността на новия хотелски комплекс трябваше да бъде 220 млн. евро. И то по сметки преди години.


Очевидно финансовата криза постепенно "сви" тази инвестиция - в началото на годината вече се говореше само... за над 100 млн. лева. Но преди повече от седем години (когато в. "БАНКЕРЪ" пръв обяви кой какво подготвя за нашата природа) намеренията на инвеститорите бяха да подхванат застрояване на цялата местност, включително и да изградят ваканционно селище с 5000 апартамента и на вили с обща "вместимост" 15 400 души. А цялата инвестиция се изчисляваше на близо 1 млрд. евро.


А за да няма съмнение

че ще се строи яко, в официалното съобщение пишеше, че става дума за "изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение върху собствени имоти в община Бяла". А единият от управляващите акционерната офшорка - Скот Пъркинс, обясняваше, че едва ли не проектът ще бъде съвсем "зелен". Но въпреки това природозащитните организации отново скочиха, а от Брюксел очевидно посъветваха нашите управници да "забавят темпото" на спорното строителство. Европейската комисия изрично пожела да получи информация какво се случва с общия устройствен план на Царево. Спешно пристигна и депеша от Брюксел, която задължи кабинета да спре действието на плана.


Тогава Министерството на регионалното развитие обяви (в края на март) обществена поръчка за изработване на проект за изменението му. Изрично беше посочено, че трябва да бъде направена и нова екологична оценка. За целта бяха предвидени 120 хил. лева. На проектантите, които проявят желание да чертаят бъдещия облик на Царево, беше даден срок до 22 април да подадат своите документи за участие. През април обаче процедурата беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията именно от архитект Калин Тихолов. И резултатът вече е ясен...


С това си решение


комисията на практика връща в играта

(за пореден път) стария устройствен план. А "осиротелите" за месец-два инвеститори се сдобиват с нови сили.


Не че някой си е въобразявал, че усилията на досадните "зелени човечета", ще намерят почва у нас, или пък управниците ни ще се справят с лобито на такива интереси. Още повече че дори в самото задание за отпадналата вече поръчка крайният срок беше далеч в бъдещето - до 28 ноември 2015 година. А това пък на практика означава, че в този "междинен" период морската община ще остане без актуален устройствен план и ще издава нови разрешителни според показателите, залегнали в стария.


А що се отнася до опасността Европейската комисия да ни наложи наказателни процедури, това едва ли е приоритет за хора като Тихолов, за които единствената царица е... парица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във