Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК не стои сериозно, в старанието си да угоди на едни дебели интереси

Безумието, което е обхванала страната напоследък, се разпростира неудържимо. На тази мисъл навежда и решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се "Забранява нотифицираната концентрация между предприятия, чрез придобиване на контрол от страна на "Емко" върху "Дунарит". 

Както "Банкеръ" отбеляза още в края на миналата седмица в публикацията си под заглавие "КЗК точи гилотината за Дунарит" и в материала си от вчера (11 април) "Водевилът "Дунарит" с нова режисура", с това си решение ръководената от Юлия Ненкова комисия на практика изпълни "заданието", което й беше дадено свише. И това независимо от факта, че то е в пълно противоречие със собственото й становище от 11 август 2016 година, което юристите й "бранеха" по време на цялото скандално съдебно дело, проточило се близо три години и организирано от офшорката "Виафот", чийто реален собственик се оказа адвокатът на Делян Пеевски - Александър  Ангелов.

Сега в официалното становище на КЗК е записано че: "Въз основа на цялостния анализ е налице основание да се приеме, че нотифицираната концентрация създава предпоставки да доведе до установяване на господстващо положение на обединената група. Наличието на съществени хоризонтални и конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство за участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализирания пазар".

Тази констатация обаче така и не намира потвърждение в цялото 42-странично изложение по случая. В него са цитирани становищата на различни компании, които би трябвало да бъдат "засегнати" от споменатата концентрация. Само че най-големите в бранша като "Арсенал" АД, "Аркус" АД, "Аполо Инженеринг" ООД и "Кинтекс" ЕАД, "не изразяват опасения относно конкуренцията на пазара" и смятат, че "планираната сделка няма да се отрази върху тяхната дейност".

На същото мнение са и от "Българска отбранителна индустрия". Единствената сериозна фирма, работеща на този специфичен пазар, която е изразила становище, че "сделката може да повлияе върху пазарната политика на дружеството и действащите договори за поръчки и поети ангажименти, по които то е страна" е държавната "ВМЗ Сопот" ЕАД, която странно защо неотдавна напусна посоченото браншово сдружение.

Становища на най-големите компании някак лековато са останали малко встрани от погледа на "задълбочено проучващите" пазара. Все пак КЗК не е могла изцяло да ги пренебрегне в тази част от анализа си, която касае пазарните дялове на фирмите в сектора. Там тя стриктно ги е посочила като най-големите производители на специална продукция. Скалъпената таблица за пазарните им дялове обаче е с данни от...2014 година. Нагажданите в нея цифри са употребени, за да се направи заключението, че  има опасност да се установи "господстващо положение", ако сделката между  "Емко" и "Дунарит" бъде разрешена. Но въпреки всичко дори и от нея става ясно, че общият пазарен дял на двете дружества ще е между 30 и 40 на сто, което ще им отреди "лидерска позиция".

Междувременно в. "Банкеръ" вече публикува таблицата с реалните пазарни дялове, която е базирана на официалните документи от Годишните финансови отчети на петте най-големи компании, работещи на нашия пазар, публикувани в Търговския регистър и от която става ясно, че някой много умело се опитва да борави със цифрите.

Тези и редица други неточности са дали "основание" на зависимата от властта Ненкова и екипа й да сътворят своето решение за отказ. Другият любопитен момент е, че обемът на работа по този тип проверки е доста голям и "задълбоченият анализ" изисква сериозна подготовка и време. А самата комисия признава, че "В своята практика КЗК не е проучвала пазари, свързани с отбранителния сектор", както и че двете обсъждани дружества работят единствено на чужди пазари и дейността им в България представлява ...1 на сто от общата годишна продукция.  

Четейки този дълбокомъдрен анализ, изпълнен с купища противоречиви констатации, не е трудно човек да  се усъмни дали в случая става дума за решение или по-скоро за ...нареждане.

Разбира се, това не е краят. От фирма "Емко" заявиха за "Банкеръ", че ще обжалват "задълбочените основания" на КЗК в съда. Друг е въпросът, как и кога казусът ще бъде окончателно решен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във