Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК напипа картел при санирането

Тринадесет фирми, участвали в обществена поръчка за саниране, са обвинени в картел. Това обяви Комисията за защита на конкуренцията в четвъртък (20 декември). Проверката е била извършена след сигнал на възложителя - в случая община Търговище. Кметът е изпратил до антимонополистите копия от електронни писма, разменени между участниците в конкурса. Установено е, че строителните фирми са се договорили да разпределят помежду си обектите и "да подадат ценови оферти, равни на максималните им цени, с които са класирани в първия етап от процедурата". 

Става дума за добре изпипана схема, която не е от вчера или от днес. В съобщението на КЗК четем, че регулаторът е извършил внезапна проверка на място - в офисите на три от компаниите. Иззети са копия на електронна кореспонденция, съдържащи данни за подобни договорки между участници и в други процедури за възлагане на обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност. 

"На база на събраните доказателства Комисията конституира като ответни страни в производството други търговски дружества и еднолични търговци, както и техни обединения, участници в обществени поръчки по Националната програма за енергийна ефективност в общините Пловдив и Гоце Делчев", отбелязват още антимонополистите. 

Въз основа на всички установени факти и обстоятелства  регулаторът смята, че компаниите са участвали в картел, "имащ за цел предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на пазарите на изготвяне на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сградите и изготвяне на обследвания за енергийна ефективност на сгради и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки".

В съобщението си КЗК посочват: "Мултиплекс инженеринг", "ВМЛ - консулт", "Димитров и син", "Адапт", "Архкон Проект", "Евиданс инженеринг", "Тобо инвест“, "Фрибул", "Корект", "Инфрам", "Интконс", "Ен Екип" и "Протико Ил".

Facebook logo
Бъдете с нас и във