Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК избърза с решението, че няма картел при горивата, убеден е Петър Славов

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е избързала с решението си от 31 март за липса на картел, защото в него не са отчетени вчерашните данни на Министерството на финансите. Това коментира политикът от "Нова република" Петър Славов пред Би Ти Ви. От тези данни стана ясно, че над 80% от данъчните складове се държат от групата "Лукойл".

„КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, категоричен бе той.

„Видяха се смущаващи цифри. Това, което знаехме към 2011 г. от сходна информация, която тогава е била поискана и получена, е че 80% от тези данъчни складове се контролират от две дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. Предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнителен контрол, допълнително затрудняване на достъпа до пазара на горива на конкуренти, освен за най-големите участници – същите тези, които бяха разследвани за картел от КЗК“, посочи Славов.

„Това, което разбрахме вчера от отговора, е че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина и 82% за дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г. За 2016 г. нямаме тази информация, затова вчера попитах дали в новото Народно събрание ще се намери поне един смел народен представител, който да попита новия финансов министър как изглеждат нещата за 2016 г. Възможно е още повече да са се влошили и цифрите да са се доближили още повече до 100%“, каза Славов.

Цените у нас са непазарни и трайно по-високи от средноевропейските, така че очевидно има проблем. За нас той е в достъпа до пазара, който се контролира от достъпа до данъчни складове, допълни още Славов. Той посочи, че и други фирми притежават складове, но тяхното участие е толкова незначително, че не могат да влияят на достъпа до пазара на горива.

"Нова република" е подготвила законопроект, който да регулира отношенията между собствениците на данъчни складове за горива и търговците на дребно. Тъй като партията няма да има свои представители в новия 44-ти парламент, членовете й разчитат, че някоя от представените в него политически сили ще припознае законопроекта и ще го внесе от свое име. Славов каза, че очаква това да направи, например, Веселин Марешки, в чиято програма е залегнало обещанието за евтин бензин за българските граждани.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във