Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК има достатъчно данни за картел при горивата

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) има достатъчно данни за извършено нарушение от страна на шестте вериги бензиностанции, уличени в картел за цените на горивата. Това заяви на пресконференция председателят на антимонополния орган Юлия Ненкова.

В понеделник КЗК обвини шест компании в незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

"Цените на горивата в периода на секторния анализ са били по-високи от тези в Европейския съюз. Сега страните имат 30-дневен срок да се запознаят с предявените им твърдения и да направят възражения. Ще бъдат изслушани в открито заседание, след това комисията ще направи своите анализи и ще определи размера на санкциите", обясни Ненкова.

Тя е категорична, че санкции ще има, а размерът им ще бъде определен от редица фактори - тежест на нарушението, период на договорките, дали е за първи път и т.н. Ненкова уточни, че има опции за смекчаващи определението обстоятелства и глобата може да бъде намалена. Ако някоя верига признае, че е участвала в договорката, наказанието може да бъде намалено. Но засега такива самопризнания нямало. Също така някои вериги били по-активни в кореспонденцията между тях, други по-неактивни и това също ще се вземе предвид при определяне на размера на санкциите.

Веригите бензиностанции може да бъдат санкционирани с до 10% от годишния им оборот. Ако забраненото споразумение бъде потвърдено, с най-солена глоба е заплашена "Лукойл България“, тъй като фирмата е с най-големи приходи - 2,99 млрд. лв. за 2015 г.

"Надяваме се някои предприятия да използват възможностите за смекчаване на определението обстоятелства. Ако предоставят доказателства и ако съдействат на КЗК, тяхната отговорност може да бъде намалена", заяви Ненкова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във