Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК глоби НЕК за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията глоби Национална електрическа компания с малко над 315 хиляди лева заради злоупотреба с господстващо положение. Регулаторът смята, че НЕК е направила нарушение при пазара на балансиране на производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници при производството на ток по преференциални цени. Според комисията НЕК налага също нелоялни търговски условия на ВЕИ производителите. 

Напрежението в енергийния сектор и по-конкретно на пазара на електроенергия не стихва, след като преди дни четирите национално представителни организации на работодателите - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП, внесоха сигнал в КЗК за картелни споразумения на свободната борса.

Те изтъкват пряка и косвена свързаност между "Топлофикация - Бургас", "Топлофикация - Перник", "Топлофикация - Плевен", "Топлофикация - Русе", "Топлофикация - ВТ", "Топлофикация - Враца", "Топлофикация - Сливен", "Топлофикация - Габрово", "Брикел" ЕАД, ТЕЦ "Бобов дол" и "ТЕЦ Марица 3". 

Според бизнеса проблемът е, че електрическата енергия, произведена от тези дружества, се продава само от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън". Освен това същият търговец е избран без конкурс да продава енергията и на общинската "Топлофикация София", чиято мощност е 186 МВт, като я купува от самото дружество на минимална цена. 

"Наличието на свързаност между собствениците на производствените мощности и търговеца представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара", казват работодателите. 

В позицията се уточнява също, че са налице предпоставки за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване, чрез свързани търговци, на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата.

Отделно от това под контрола на собствениците на производствените мощности е и застрахователно дружество. То издавало застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение при закупуването на ток преимуществено на групата търговци, свързани с производителя, което пряко създавало конкурентно предимство. Това обстоятелство подсказвало, че е възможно закупената енергия и да не бъде платена и подсилва непазарното предимство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във