Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК глоби "Близу" с близо един млн. лв.

Комисията за защита на конкуренцията е санкционирала доставчика на телевизия и интернет "Близу Медиа енд Броудбенд” с 887 260 лв. (1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за 2013 г.) заради нелоялна конкуренция, съобщиха от регулатора.

Производството е образувано по повод постъпил сигнал от потребител относно предлаганата от "Близу" в края на 2012 г. пакетна услуга (телевизия и интернет) заедно с бонус пакет спортни програми "HD Super Sport“ (5 спортни и 2 други програми) с промоционални цени за срока на договора (12/18-месечен).

Комисията установи, че по-малко от 6 месеца след предлагането на промоционалната услуга повечето спортни канали в бонус пакета “HD Супер Спорт“ са спрени, а потребителите не са информирани за това.

В същото време през май 2013 г. "Близу" започва да предлага нов пакет "HD Селект“ със същите спортни програми срещу допълнително заплащане. По този начин клиентите на "Близу", които са привлечени от предложението да ползват пакета “HD Супер Спорт“ безплатно, трябва да заплатят допълнително, за да продължат да гледат същите спортни канали в пакета "HD Селект“. Това противоречи на добросъвестната търговска практика, уврежда интересите на конкурентите на "Близу" и на самите потребители, посочват от КЗК.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във