Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК даде зелена светлина на сделката за ТЕЦ "Варна"

Данаил Папазов

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за продажбата на ТЕЦ "Варна" от чешкото държавно дружество "ЧЕЗ Груп" на българската фирма "Сигда".

"Сигда" е собственост на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" - Данаил Папазов. Собственици на 100% от капитала на компанията са синът му Станислав Папазов и дъщеря му Ивелина Папазова.

В мотивите към решението на КЗК пък изрично е посочено, че придобиването цели модернизиране на затворената ТЕЦ "Варна“ и пускане в експлоатация на блокове №4, 5 и 6. Очаква се тези блокове да преминат на газ, като вече е започнато създаване на газова инсталация

ТЕЦ "Варна" беше спрян от експлоатация в началото на 2015 г. , защото не отговаряше на екологичните изисквания. Папазов обаче твърди, че след като го придобие,  централата ще възобнови работа

Още преди време пък стана ясно, че ЧЕЗ иска да продаде бизнеса си у нас преди година.Освен купувач на ТЕЦ Варна се търси купувач и на доставчика на ток в Западна България.

От сайта на чешкото дружество става ясно, че варненската фирма "Сигда", собственост на Папазов, е предложила най-добрата оферта за централата, която е най-голямата въглищна мощност след тецовете в Маришкия басейн.

Facebook logo
Бъдете с нас и във