Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КЗК благослови United Group да погълне три конкурента

Председателят на антимонополната комисия Юлия Ненкова

Комисията за защита на конкуренцията одобри три сделки по придобиване от страна на БТК, която е под контрола на United Group. 

В две отделни решения антимонополната комисия разреши, първо, БТК да придобие NET 1 и ComNet Sofia, но и пловдивската "Цифрова Кабелна Телевизия" ООД, оперираща под марката "N3".

Сумите по сделките не са оповестени. 

По този начин собственикът на БТК - United Group, продължава мащабната си експанзия в България. През януари United Group получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията да купи "Нова телевизия" и вестниците на депутата от ДПС Делян Пеевски – "Монитор", "Телеграф", "Политика", "Борба" и други. Преди това United Group придоби и NOVA Броудкастинг груп от братята Кирил и Георги Домусчиев. Навлизането на българския пазар стана чрез придобиването на "Виваком". Тогава "Файненшъл таймс" съобщи, че сумата по сделката надхвърля 1 млрд. евро.

Сега United Group добавя още перли в короната си. За Net1 например се знае, че е сред водещите локални оператори на територията на София с 13-годишен опит в предоставянето на интернет и телевизия за домашни потребители, както и в разработването на интегрирани телеком решения за бизнес клиенти, с гарантирани параметри и ниво на техническо обслужване, телефония, IT поддръжка, видеонаблюдение за бизнеса и др.

За N3 бе посочено, че е утвърден доставчик с дългогодишен опит в предлагането на цифрова телевизия и широколентов интернет достъп на територията на град Пловдив.

Какво казва другият регулатор

В решението на КЗК, с което одобрява сделките за NET 1 и ComNet Sofia, е цитирано и обширно становище на Комисията за регулиране на съобщенията. КРС счита, че след осъществяване на сделката, на територията на страната БТК ще продължи да бъде най-големия доставчик на фиксиран достъп до интернет, като увеличи допълнително относителния си дял, а на територията на София значително ще се намали разликата в дяловете на БТК и най-големия доставчик към момента – „A1 България“ ЕАД

По отношение на пазара за разпространение на радио - и телевизионни програми на дребно, КРС посочва, че след осъществяване на концентрацията БТК би засилило пазарните си позиции на този пазар, тъй като ще разшири фиксираната си абонатна мрежа, чрез която предоставя платена телевизия, включително и чрез въвеждане на нова за предприятието технология за достъп. По този начин БТК ще се превърне във второто предприятие в България след А1, което ще има възможността да предоставя платена телевизия посредством всички видове телевизионни платформи – кабелна, сателитна и IP. На следващо място относителният дял на БТК, изчислен на база приходи и на база брой абонати, ще нарасне в резултат от придобитите дялове на Нет 1, като се очаква БТК да измести второто по големина на този пазар предприятие – А1.

"КРС счита, че по отношение на територията на София, след осъществяване на сделката, БТК ще се превърне във втория най-голям доставчик на кабелна телевизия след А1 и ще засили позициите си по отношение на доставката на платена телевизия като цяло. Предвид факта, че Нет 1 е второто по големина предприятие, предоставящо кабелна телевизия и четвъртия по големина доставчик на платена телевизия (без значение на телевизионната платформа) с широко разгърната абонатна мрежа на територията на София, след придобиването на дела на Нет 1 първите три предприятия вече ще обхващат почти 99% от абонатите, а конкурентния натиск върху поведението на БТК ще се ограничи до основните му конкуренти А1 и Булсатком", се казва в становището на регулаторът.

Игри на мандати

Преди дни депутати от "Демократична България" внесоха законопроект, който предвижда мандатът на антимонополната комисия да си намали от 7 на 5 години. Мандатът на сегашния състав на КЗК бе удължен с допълнителни две години от ГЕРБ в началото на февруари.

Председателката на антимонополния орган Юлия Ненкова е известна като дългогодишен заместник-кмет на София още от времето, когато кмет беше Бойко Борисов. Майка е на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. 

"Комисията се превръща в единствен орган в държавата, наред с главния прокурор, със 7-годишен мандат. Подобен срок е прекомерно дълъг, почти два пъти по-дълъг от този на Народното събрание", се посочва в мотивите на внесения от "Демократична България законопроект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във