Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Кътина щяла да бъде новият български Лас Вегас

Хонгконският милионер Стивън Ло пое дълговете, сътворени от испанските обещания на Мануел Фери Санчес

S 250 4ac8d933 cae1 40b6 a6c3 cf54c9620fd9

Хoнгконският милиaрдeр Cтивън Лo продължава да кърпи "дълговата" дупка, зейнала след фалита на "Спортен център Кътина" ООД. По тази тема „БАНКЕРЪ“ писа подробно още през пролетта на 2017 година. Както обаче си личи от тогавашното ни заглавие - “Испанска "фиеста" остави дългове за... маняна" - утрото, което винаги е по-мъдро от вечерта, още не е настъпило. А кредиторът на палавия голфър Мануел Фери Санчес - някогашната СИБанк (днес ОББ) продължава да търси купувач, на когото да "тропоса" ипотекираните преди 13 години и все още пустеещи селски ливади.  

 

Няколко са  неуспешните  опити  на синдика на дружеството Мария Шукерова да продаде имотите на обявеното в несъстоятелност дружество - четири терена в землището на Нови Искър (с обща площ от близо 1700 дка), най-големият от които е цели 650 декара. Очевидно банката е решила да се справи с проблема, като продаде дълга си и като прехвърли имотите на купувача му. През лятото на миналата година е бил сключен цесионен договор с „Хандлей България“ ЕООД, което се явява в ролята на основен кредитор

с общ размер на вземането от 21.763 млн. лева.

Доста любопитно е, меко казано,  как дружество, регистрирано преди година  с капитал от 100 лв., успява да напазарува подобен дълг?!

Фирмата е еднолична собственост на кипърския гражданин Майкъл Тимвиос, който я управлява у нас заедно с българина  Димитър Младенов, срещу името на когото стоят регистрации в ...29 дружества

А се ако съди от  публикуваните в Търговския регистър четири сметки за разпределение, които синдикът на дружеството е регистрирал, четирите му имота  вече са прехвърлени на цесионера, но въпреки това в последната четвърта сметка за разпределение е записано, че фалиралото дружество продължава да му дължи още 7 049 143.91 лева.  

Очевидно става дума за  посредник по сделка , тъй като преди дни стана ясно, че

новият инвеститор в бъдещия комплекс

се очаква да бъде „Кепитъл Консепт лимитед” АД, което е с регистриран впечатляващ капитал от 2.147 млрд. лева. Според търговския регистър , у нас го  представлява  китайският гражданин Пуи Сзе Джози Лок, а акционери в него, според протокола от общото събрание от 2018 г. са „Профит бест инвестмънтс лимитед”, регистрирано съгласно законите на Макао и „Беттър краун лимитид”, регистрирано в Хонконг.

За да избегнем подвеждане по слухове, позвънихме на официално обявения телефон в сайта на компанията телефон, където фигурира и  адрес за контакти -  на бул. „Цариградско шосе“ № 115Г, Бизнес сграда МЕГАПАРК, ет. 5, офис В.

От там потвърдиха, че дружеството е ангажирано с проекта в Кътина, но повече информация не можеха да ни дадат, тъй като това трябвало да стане след официално запитване от наша страна. Ние, разбира се изпращаме официални въпроси. Остава да получим  отговорите   до редакционното приключване на броя.

Името на новият инвеститор стана известно преди време, когато хората на Ло лансираха т. нар. проект „Българския Лас Вегас“  край Елин Пелин. Става дума за

бившето голф игрище на рекламния бос Красимир Гергов,

което в края на 2014 г. уж стана собственост на китайския милионер Стивън Ло.

По информация от онова време, сделката е била сключена за малко над 10 млн. евро. Или срещу близо два пъти по-малка сума от размера на обявената инвестиция в комплекса.

Купувачът - "България дивелопмънт холдингс лимитед" (еднолична собственост на "Кепитъл консепт лимитед") бе ощастливил прогресивната общественост с планове, разпростиращи въображението между селско игрище и луксозен мегакомплекс, който само собствен космодрум си няма - луксозен хотел, конгресен център, изложбен център, покрит аквапарк, цяла камара първокласни развлекателни площи, офиси, жилища и т. н.

Комплексът "Света София" получи и сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Впоследствие плановете бяха замразени и през 2016 г. "Кепитъл консепт лимитед" дори слезе от фондовата борса  за няколко години. По-късно обаче компанията отново беше допусната до търговия, след като капиталът й беше увеличен от 54 хил. лв. до 2.2 млрд. лева. Това стана чрез апорт на вземанията на няколко свързани с мажоритарния собственик дружества. С най-големи дялове в нея влязоха дружествата Profit Best Investments Limited (58.47%) и Better Crown Limited (30%).

Скоро след регистрацията на борсата  "Кепитъл консепт лимитед" достигна рекордна за българския пазар капитализация от 16.8 млрд. лева.

През лятото на миналата година обаче , голф и спа комплексът „Света София“   беше продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев . Той  е  един от големите дистрибутори на кафе, чай и алкохол, и на други бързооборотни стоки в България, чрез фирмата му  „Софсток“. Допреди няколко години той внасяше в страната продуктите с марка  „Лаваца“, а сега вече ключовият му бранд е кафето „Кимбо“. За сделката се  разбра  от документи, вписани  в търговския регистър  на 20 юни 2019 година.

Цената не беше обявена, но

новият собственик придоби терените на компанията,

които са с площ над 880 дка и се намират  между селата Равно поле и Мусачево. Тук  има голф игрище, клубна сграда, спа комплекс, спомагателни постройки и тренировъчно игрище.

Азиатските инвеститори имаха грандиозни планове - да изградят мащабен ваканционно-развлекателен комплекс около голф игрището, като придобият още 1500 дка държавни и общински терени в съседство. Успяха само донякъде – купиха 305 дка от общината в  Елин Пелин, които  също бяха в процес на продажба - на същия купувач.

Хората на Ло обещаваха грандиозни инвестиции и дори през 2014 г. получиха сертификат за приоритетен инвестиционен проект - най-високата възможна подкрепа от държавата ни. Тъй като работата очевидно беше зациклила, през 2017 г. срокът на действието му беше удължен с две години - до август миналата година. Идеята беше на мястото да бъдат построени закрит аквапарк, хотели, казина, мол, концертна зала и редица други обекти. Планираната първоначална инвестиция беше за над 1 милиард и 500 милиона лева, а впоследствие набъбна до 1,5 млрд. евро. През годините обаче бяха направени само предпроектни проучвания за комплекса, но до първа копка така и не се стигна.

Една от ключовите фигури в компанията „България дивелопмънт холдингс лимитид“ е именно Стивън Ло, милиардер от Хонконг. През 2014 г., при управлението на тогавашния президент на ЦСКА Александър Томов, се заговори, че бизнесменът може да стане генерален спонсор на футболния клуб. Стивън Ло дори пусна клипче в интернет, в което позира с фланелка на армейците.

Всичко това не се случи. А  сега компанията на Ло отново обещава да издигне „Български Лас Вегас“ , но в ...Кътина.

Дали този път изоставения проект на испанците  ще бъде осъществен или  светлините на нашенския Вегас пак ще угаснат, все още не е ясно. Дано не се окаже, че това е поредната финансова врътка, от която няма да произлезе нищо.

Съвсем друг обаче остава въпросът, какво ще стане с всички останали кредитори на фалиралото дружество "Спортен център Кътина", след като основният актив на компанията вече е в ръцете на „Кепитъл Консепт лимитед“?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във