Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Късно начало и слаб сезон за "Златни пясъци" 

Българите и румънците засега са най-запалените туристи. 

През първата половина на тази година дейността на "Златни пясъци" АД - Варна е била подчинена на подготовката на летния сезон. Сезон лято 2020 за дружеството обаче е започнал необичайно късно заради настъпилата световна криза в туризма, предизвикана от пандемията от COVID-19, отбелязват мениджърите в отчета си за второ тримесечие. 

В периода между април и юни дружеството е извършвало обичайната си дейност. Основните рискове и несигурности са свързани с търсенето на туристическа услуга по българското Черноморие. Пандемията от коронавирус, която съвпадна с месеците за активната подготовка за летния сезон, затвори много граници, страните променят мерките, като често въвеждат и често те са свързани с карантина за пътуващите. Чартърните полети не летят и хотелите са с ниска заетост. А Германия обяви северното ни Черноморие за опасна дестинация. През миналата година туристите от тази страна имаха дял от 43% от всички гости на курорта. Разрастването на пандемията се е отразила негативно на резервациите на всички пазари. Българите и румънците засега са най-запалените туристи. 

Приходите от наеми и инфраструктури обекти са в пряка зависимост от туристическия сезон и развитието та туристическия продукт като цяло в кк "Златни пясъци". Не са получени обичайните плащания, представляващи аванси по туристически договори за ранни записвания за сезон "Лято 2020", както и от неорганизирани туристи, правещи самостоятелни записвания посредством интернет - резервационни платформи или чрез туристически агенции, отбелязват от фирмата. Не са малко и анулираните резервации. Паричните постъпления на "Златни пясъци" АД са били двойно по-ниски през второто тримесечие. Свитата дейност съответно е намалила и разходите на дружеството - за материали, външни услуги, заплати, но за разлика от друг път резултатът по този показател не е повод за радост. В крайна сметка фирмата е на загуба, която е почти равна на тази отпреди година - 2.36 млн. лева при 2.41 млн. лева. 

Дружеството е получило подкрепа от основните си кредитори, които са заявили готовност за разсрочване на предстоящи плащания при необходимост. 

На свое заседание от 22 май Управителният съвет на "Златни пясъци" АД е взел решение дружеството да отговаря като солидарен съдлъжник по договор за финансов лизинг между "Райфайзен Лизинг България" ЕООД и "Голден Трейдинг" ООД при размер на задължението от 253 300 лева. Лизингополучателят "Голден Трейдинг" не е заинтересовано лице по смисъла на Закона за публично предлагане на ценни книжа. 

Акционерният капитал на "Златни пясъци" е разпределен между "Златни" АД - София с дял от 63.84% и "С-Травел" ЕАД - София с 28.75% от книжата с право на глас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във