Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Къщите и апартаментите с две или три спални - най-търсени през 2020-та

Изминалата коронавирусна 2020 г. показа и нова тенденцията, особено сред младите, а и по-платежоспособни българи, да търсят къщи или място извън София за живеене. 

През миналата година, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията, броят на сключените сделки е сходен с този от 2019-а. Най-продаваните имоти са къщите и апартаментите с две или три спални, се казва в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София. Водещи са желанието за дистанция и по-малко контакти с други хора, както и нуждата от повече пространство и по-голям брой самостоятелни помещения: за възрастните - да работят, за децата - да учат и да играят без да пречат.

 

Предлагането през месеците между януари и декември расте с 1% и достигна 11 140 жилищни единици. За отбелязване е, че през последните шест години броят на предлаганите жилища плавно расте. При това - въпреки три статистически факта:

- около една четвърт от жилищата в София са незаети;

- напливът към столицата - за учене, за работа или просто за живеене - вече не толкова голям;

- коронавирусната 2020 г. затвърди тенденцията по-младите и по-платежоспособни българи да търсят места за живеене извън столицата. 

Противно на очакванията пандемията не спря купувачите. Търсенето през 2020 г. във висок и средно висок сегмент жилища е основно с цел

покупка на имот за собствени нужди

(62% от всички сделки) спрямо имоти, закупени с инвестиционна цел (38 на сто). Всеки търси повече пространство, за да работи необезпокояван вкъщи.

От друга страна, независимо от достъпното банково кредитиране и ниските лихвени проценти в момента, има значителен ръст в покупката на жилище със собствени средства - от 43% на 62% от общия брой сделки. И тук също младите българи дават тон в тази тенденция. Развитието на сектори с добро заплащане, като ИТ-отрасъла, лекари, адвокати, работещи в чуждестранни фирми, например, им осигурява възможности за спестяване и за такива харчове. А и така оставаш финансово независим през следващите години.

Пандемията предизвиква и редица

промени в поведението на участниците на пазара

през миналата година. Наред с основните изисквания при избор на жилище като квартал, зелени площи, все по-голямо внимание се отделя на социалната инфраструктура, заобикалящата среда и възможностите за спорт и почивка на цялото семейство, както и на видовете услуги, включени в поддръжката на комплекса.

Разширява се значението на фактора функционално вътрешно разпределение - освен големината на помещенията, по-голяма тежест добиват допълнителното пространство, което може да се обособи за работа/кабинет, както и съществуването на партерна тераса, двор, градина към имота.

Независимо от неблагоприятните ефекти от пандемията,

цените в този сегмент към момента остават стабилни.

И въпреки прогнозите, че цените ще паднат - това не стана. Напротив, в някои райони на София дори се повишиха. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 145 000 и 250 000 евро за апартаменти и 250 000 и 450 000 евро за къщи. При наемите също няма промяна. Те се задържат между 950-1600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2000 евро при къщите. Разликата между офертната и покупната стойност варира в зависимост от това дали имотът е готов за използване или е в строеж. Средната отстъпка е в размер на 3 на сто.

 

Развитие на пазара през 2021 г.

Разбира се, винаги в прогнозите в който и да е сектор или дейност се прави вече и уговорката - в зависимост от продължителността на пандемията. При жилищните площи във висок и средно-висок сегмент в София, се очертават два основни сценария. В по-благоприятният:

- интересът към по-големи жилища с повече пространства и къщи в близост до София ще се запази.

- продажбите на имоти в процес на строителство ще продължат.

- цените ще останат стабилни.

В другия, по-неблагоприятният, сценарий:

- купувачите на имоти на етап "в строеж“ ще бъдат по-внимателни при оценка на предлаганите схеми на плащане. Предприемачите, целящи да реализират планирания обем продажби преди получаване на разрешение за ползване, ще бъдат по-гъвкави в ценовата си политика.

- обемът от реализирани сделки "на зелено“ ще намалее.

- очаква се преформатиране при свободните жилищни единици - част от тях ще бъдат обзаведени и ще доведат до по-голямо предлагане на наемни площи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във