Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Къщата в Барселона била "претоплена манджа на испански котлон"

Луксозният бутик на Йовчева в Барселона бе скоростно затворен

Властите в Испания разследват по сигнал от България имот. Не чух да разследват премиера.Това е претоплена манджа, но този път на испански котлон, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод публикациите на испанската преса за премиера Бойко Борисов. 

В понеделник прокуратурата се самосезира за изнесените на 21 февруари 2020 г. твърдения в статия на испанския вестник „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България“.

С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти, поясни държавното обвинение. 

"Такива неща не се случват случайно. Премиерът каза, че къща няма. Публично се появи човек, който каза, че къщата е негова. Кой има съпричастност към този скандал е друг въпрос. Тук трябва да следваме логиката кой има интерес. Кръгът на заинтересовани лица е много голям", коментира Томислав Дончев пред NOVA телевизия. 

Вицепремиерът добави, че предстои приемането на България в "чакалнята на Еврозоната", сторим стратегически обекти в енергийната сфера, предстои да прием многогодишната финансова рамка на ЕС. По думите му имало много заинтересовани лица.

Миналата седмица испанският в. "Ел Периодико" написа, че през последната година каталунската полиция "Мосос д'Ескадра" и антикорупционната прокуратура в Мадрид разследват подозренията за връзка на Бойко Борисов с "международно изпиране на пари" с крайна дестинация в Барселона. Сигналът е подаден от българското гражданско сдружение "БОЕЦ" до испанското посолство в София.

Разследването се фокусира върху произхода на 5 млн. евро, инвестирани през 2013 г. в имоти в Барселона през фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL. Компаниите са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, детето ѝ и баща ѝ

Междувременно соченият в разследването на "Ел Периодико“ като основен акционер във фирмата Numin Invest SL Александър Чаушев обяви, че луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там под наем.

"Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там", казва той.

В същото време обаче луксозният магазин за дрехи в центъра на Барселона, в който Борислава Йовчева се занимавала с "управление и контрол", изненадващо бе затворен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във