Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Купуваме е-подпис и от пощите

Електронен подпис вече ще може да се купува и от пощите. От днес в Централната поща в София работи експериментално гише, като предстои те да бъдат пуснати в продажба и в пощите на по-големи градове като Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, съобщи заместник-министърът на информационните технологии Валери Борисов. При представянето на новата услуга участваше и вицепремиерът Румяна Бъчварова, която получи електронен подпис с 3-годишен срок на валидност.

Тя обясни, че това е стъпка в изпълнение на политиката на правителството към улесняването на гражданите и бизнеса. При получаването на новия си електронен подпис тя каза, „мога да го препоръчам на всички“ и добави, че „за електронното управление това е една малка, но много важна стъпка“.

От 21 януари е в сила и нова тарифа на "Информационно обслужване", която сваля наполовина цената на електронния подпис за физическите лица. Всеки ще може да си купи такъв срещу 12 лева с ДДС за година, а не 24 лева, както беше досега. Пълният комплект с четец и карта вече струва 36 лева с ДДС, а не 63.6 лева.

Компанията създава и възможност за издаване на електронен подпис StampIT с валидност 3 години, при което цената се намалява до 32.40 лева с ДДС за физически лица за периода.

За фирмите намалението е с повече от 15%, а комплектът карточетящо устройство и карта за е-подпис е с 40% по-евтин.

 „Електронните услуги улесняват гражданите при подаване на данъчни декларации, на информация към Търговският регистър, получаване на електронни свидетелства за съдимост, електронно подаване и отчитане на проекти с евро средства, проследяване на документи към деловодните системи на държавната администрация, преглед на здравно досие и други“, допълни Валери Борисов и даде пример с електронното заявяване и получаване на свидетелство за съдимост.

Заместник-министърът увери, че нивото на сигурност на е-подписа в електронния свят е изключително високо. През последните 14 години са издадени близо 400 хил. електронни подписи, като този брой ще се увеличава с предлагането на повече електронни административни услуги.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във