Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Културно-историческият и селският туризъм са атрактивни за израелските туристи

Летният туристически сезон вде още е в сянката на коронавируса

В условията на продължаващата пандемия правителството полага усилия за осигуряване на безпроблемното протичане на туристическия сезон. Като част от тях е бил и разговорът на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с министъра на туризма на Държавата Израел Асаф Замир, съобщиха от туристическото министерство.

На Българското Черноморие степента на разпространение на вируса e най-ниска и то може да се счита за безопасна зона, като до момента няма заразен турист.

Израел е приоритетен туристически пазар и стратегически партньор на България, е отбелязала министър Николова. Повече от 200 хиляди туристи от Израел посещават страната ни през лятото. През миналата година са регистрирани близо 245 хиляди посещения на израелски туристи у нас.  Голям брой от тях почиват и зимните курорти у нас, за тях привлекателни са и културно-историческият туризъм, селският туризъм и този, свързан с екстремни спортове.

Всъщност България е много удобна туристическа дестинация на туристите от Израел. Разстоянието между двете страни е кратко, отношението и услугите са добри и израелците се чувстват като у дома. 

Проведени са преговори за подписване на Меморандум за разбирателство между правителствата на България и Израел за приемане на специални мерки за подпомагане на гражданската авиация в условията на COVID-19. Министерството на туризма и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията са съгласували без бележки проекта, а Министерството на здравеопазването е предоставило бележки за медицинските аспекти в меморандума.

Има очаквания от 16 август Израел да облекчи режима за пътувания, като седмица преди това ще бъде проведен съвет между министрите на здравеопазването, външните работи, транспорта и туризма, за да се обсъди начинът на пътуване, отбелязал е министъра Замир. Неговата позиция ще е за България да няма рестрикции, които да повлияят на туризма, и страната да не бъде включвана в червения списък от държави за пътувания.

България отдава голямо значение на добрите отношения с Израел в редица ключови области, включително в туризма. Въпреки продължаващата пандемия Министерството на туризма работи активно за безпроблемно протичане на предстоящия зимен сезон и на лято 2021, а министър Николова е уверила колегата си, че разчитаме на израелските гости, които все повече предпочитат България като дестинация.

 

България има положително търговско салдо с Израел

Израел е важен и перспективен външнотърговски партньор на България. Търговско-икономическите връзки се развиват положително, макар че стокообменът като стойност не е много голям.  Те се основават на Споразумението за икономическо сътрудничество, подписано през 2008 година. То е в сила от 14 януари 2009-а и с него между България и Израел за първи път бе създадена Смесена комисия за икономическо сътрудничество. Председател на българската част на Смесената комисия е министърът на туризма

Facebook logo
Бъдете с нас и във