Банкеръ Daily

"Демократична България“ пита:

Къде е стратегията на Фандъкова за общинската собственост в София?

Съветници от групата на „Демократична България“ попитаха кмета на София Йорданка Фандъкова къде й е стратегията за управление на общинската собственост за настоящия мандат (2019-2023 г.).

Кметът е задължен да предложи на Столичния общински съвет първо стратегия, като Законът за общинската собственост (ЗОС) определя детайлно съдържанието й. Тя трябва да бъде представена и за обществено обсъждане. След това следва да се приеме и план за действие за общинските концесии, както и годишна програма за управление и разпореждане с имотите. Вносител на всички документи трябва да е кметът на общината. Програмата се приема най-късно до приемането на бюджета на София за съответната година и е в съответствие с плана за общинските концесии.

Съветниците от групата на „Демократична България“ установиха, че предложение за стратегия не е правено, но все пак питат кмета Фандъкова дали е спазила закона. Според тях и председателят на СОС Елен Герджиков е пропуснал да напомни на кмета за изпълнението на изискванията.

„На коя дата и по какъв начин е обявена на населението на Столична община стратегията за управление на общинската собственост в случай, че това е сторено?“, питат общинските съветници Методи Лалов, Тома Белев и Борис Милчев. „Ако не сте направила предложение до Столичния общински съвет за приемане на стратегия за управление на общинската собственост за срока на мандата на СОС, каква е причината?“, добавят те.

По подобни въпроси Фандъкова трябва да отговори и за програмата за управление и разпореждане с общинските имоти, както и плана за действие за общинските концесии. „Как смятате да поемете отговорност за липсата на стратегия за управление на общинската собственост за мандат 2019-2023 г., респективно на политика за развитие на общинската собственост и стопанската дейност на общината“, завършват съветниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във