Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КТ "Подкрепа" иска ръст на минималните осигурителни с 27%

Минималните осигурителни доходи за всички икономически дейности и професии трябва да се увеличат административно минимум с ръста на минималната работна заплата през последните три години - 27 процента.

Това се посочва в становище на КТ "Подкрепа" относно стартиране на процедура за договаряне на минималните осигурителни доходи /МОД/ за 2022 година.

Становището е било изпратено до министъра на труда и социалната политика.

В него се отбелязва, че невъзможността за провеждане на преговори между социалните партньори поради бойкот на работодателските организации води до тежки дефицити в осигурителните фондове, подценяване на българския работник и служител и отлив на млади специалисти към чужбина. От синдикалната организация са категорични, че тези "разрушителни за българската икономика и общество процеси трябва да бъдат прекратени". 

Вследствие на това 76 на сто от минималните осигурителни доходи са на равнището на минималната работна заплата, посочват от КТ "Подкрепа".

Според синдиката понастоящем те нито диференцират различните икономически дейности и квалификационни групи професии, нито спомагат за осветляване на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във