Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Крумова: Няма риск от спиране на нито една от европейските програми

Не сме идентифицирали рискове за спиране на нито една от европейските програми, заяви вицепремиерът, отговарящ за еврофондовете Малина Крумова. "Имаме ситуация, която е техническа и предстои да бъде отстранена по отношение на Оперативната програма за наука и образование", разкри тя пред БНР.

Според нея рисковете от корупция при усвояването на средства от европейските фондове за България и Румъния са по-малки, тъй като имало много повече контрол и усилия от страна на различните контролни органи и институции.

"Европейските средства могат да подпомогнат усилията за антикорупция, тъй като подпомагат първо административния капацитет на органите, отговарящи за управлението на публичния ресурс, не само европейския, а въобще на публичен ресурс, подобряване на прозрачността, тъй като това е едно от основните условия по отношение на разходването на европейските средства, и в този смисъл - гарантиране но по-строг обществен контрол върху тяхното разходване, би могло на намали и корупционния натиск", обясни Малина Крумова.

Във връзка с предизборната кампания вицепремиерът напомни на политиците, че еврофондовете не са дъвка, а въпрос на национални приоритети. "Говоренето че се спират отделни програми започна. Не сме идентифицирали рискове за спиране на нито една европейска програма. Надявам се на смислени дебати", коментира Крумова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във