Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КРЪГЪТ СЕМЕРДЖИЕВ СЕ СПАСЯВА С НАРУШЕНИЯ

ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР ПЕЧЕЛИ СКАНДАЛНО КОНКУРС

Досегашният заместник-министър на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев вече е... директор на Александровска болница. Назначението му стана с едно от последните решения на екипа Семерджиев, което за пореден път разбуни лекарските среди.
Кундурджиев спечели длъжността в единоборство с дългогодишния директор на болницата доц. Димитър Петков. Ексминистерският чиновник е подал документите си в последния момент, заявиха пред в.БАНКЕРЪ запознати с хода на процедурата. При това участието му е в нарушение на закона, смятат юристи. Кундурджиев се явява на конкурс, обявен от самото министерство, по време когато още е негов действащ заместник-министър.
Скандално е и че той ще управлява най-голямата болница у нас - с 32 клиники и 1139 легла, с мощен научен потенциал, огромен състав от професори и доценти, без да е хабилитиран, коментират рокадата в лекарските среди.
Кундурджиев влезе като заместник-министър в екипа на Семерджиев без никакъв управленски опит - беше асистент в същата болница. След преобразуването й в търговско дружество обаче той стана председател на борда на директорите й.
Осведомена съм за този скандален случай - заяви за в. БАНКЕРЪ здравната експертка на движението д-р Антония Първанова. - Имаме много сигнали за нарушения при конкурсите, които текат в последните месеци за ръководни длъжности в болниците - допълни тя.
Новият здравен екип обещава на медицинската академична общност да върне подобаващия й статут. Тя сега напълно е изключена, а това е цветът на съсловието, хората с най-голям опит, знания и широко виждане - подчертава Първанова. - Те трябва да бъдат включени в изграждането и в осъществяването на здравната политика. Ние ще разбием интелектуалния монопол, образувалата се елитарна прослойка на министерството и здравната каса. При тази заявка ще е странно да се остави нехабилитиран ръководител на най-мощната университетска медицинска база.
По-ясно е бъдещето на бившия първи заместник-министър д-р Стойчо Кацаров. Той влиза в парламента като депутат от ОДС. От 5 юли Кацаров е освободен от заеманата досега длъжност по негова молба.
Д-р Стефан Сираков - главен секретар на министерството, дясна ръка на Семерджиев и негов близък приятел, е държавен служител, но си отива заедно с екипа. Във вторник, 3 юли, е подал заявление за напускане и вече тече срокът на предизвестие, каза самият той. Последната му предишна месторабота бе директор на районната здравноосигурителна каса в Кърджали.
Приятелският кръг Семерджиев включва и ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Със сигурност промени ще има и там. Въпреки уверенията, че касата е надпартийна, шефовете й са тясно свързани с идеологията на реформата и провежданата досега политика от Семерджиев. Доктор Бойко Пенков наследи Семерджиев на поста шеф на НЗОК като негов човек. Той заема тази длъжност след конкурс, който бе проведен преди година. Според закона конкурсът се провежда от управителния съвет на касата. Промени обаче ще има и в неговия деветчленен състав. Със сигурност трима души ще бъдат сменени, тъй като по закон представителите на държавата се определят от Министерския съвет. Това са Елиана Масева - ексглавен секретар на МС, вече депутат от ОДС, Кирил Ананиев - бивш заместник-министър на финансите, д-р Татяна Василева - бивш заместник-министър на труда и социалната политика. Под въпрос е и мястото на доц. д-р Петър Тенчев от болница Света Анна, заместник-министър от екипа на министър Петър Бояджиев.
От новите лица на царското движение най-спрягана за бъдещ здравен министър е д-р Антония Първанова. Но в лекарските среди не пропускат да отбележат и кандидатурата на доц. Пламен Кенаров, дългогодишен директор на университетската болница Царица Йоанна, с натрупан практически опит и в управлението на здравеопазването. Негово предимство са и добрите му контакти със сина на Симеон - Кубрат, който е лекар, няколко пъти е посещавал болницата, носеща името на баба му, и дори щеше да оперира в нея. Според източници от царската парламентарна група, шансовете на двамата са 50:50.
Независимо от тиражираните слухове за проф. Александър Чирков той може да разчита само задкулисно да дърпа конците - заради двойното си гражданство (българско и германско) и защото срещу него в момента се води съдебно производство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във