Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кризисен пиар за туширане на общественото напрежение

Това е било кризисен ход, кризисен PR, за да се свали общественото напрежение. Така енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров определи действията на правителството в последните месеци по отношение на сделката за активите на ЧЕЗ в България. 

Според Владимиров държавата не е трябвало да заявява, че иска да придобие дял в дружеството. "Рискът беше, че държавата може би иска да влезе в ЧЕЗ, за да осигури "параван" на някой частен инвеститор, който да придобие основния дял от компанията", обясни той пред националното радио.

Владимиров похвали промените в Закона за енергетиката, според които на енергийния регулатор ще бъде дадена възможност да разрешава сделките при продажба на съществени части от търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната ни система инфраструктура. Поправките бяха приети на първо четене в сряда. 

Според енергийния експерт това била добра стъпка, която е абсолютно необходима за либерализацията на енергийния пазар:

"Не мисля, че промените ще направят КЕВР суперрегулатор, който да може да се меси в сделки – не е това целта им… КЕВР ще бъде все още много зависим от прокуратурата и от МВР, за да може разследването да бъде ефективно, но е добра стъпка. Нали не очаквате в КЕВР да започнат да работят агенти и разследващи. Важното е регулаторът да може да започва такива процедури, а от там нататък съдебната система ще трябва да си свърши работата, ако се установи измама или манипулация с цените на тока и т.н. КЕВР години наред беше държан в ситуация с вързани ръце, поставен пред свършен факт. През последните 2 години за първи път виждаме активен КЕВР, който реално регулира пазара“, разясни Мартин Владимиров.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във