Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КРИЗАТА ЗАСЕГНА И ДЖЕНЕРЪЛ ИЛЕКТРИК

Американският индустриален гигант Дженеръл илектрик (General Electric) е повече от производител на електрически крушки, самолетни двигатели, холивудски филми и влакови локомотиви. Като че ли светът започна по-добре да осъзнава това едва след 11 април, когато корпорацията обяви резултатите си за първите три месеца на 2008 година. Цифрите бяха наистина страховити - далеч по-лоши, отколкото Уолстрийт очакваше. А Джефри Имелт - главен изпълнителен директор на компанията от 2001 г. насам, с охота посочи причината за разочарованието. Основният ни недостатък е спадът в приходите от финансови услуги, обобщи той.
За първото тримесечие на 2008-а печалбите от двете поделения за финансово обслужване - на индивидуални и корпоративни клиенти, са се понижили с по 20% спрямо същия период на миналата година. Сега компанията очаква, че за цялата година бизнесът с финансови услуги ще отчете спад от около 5-10 процента.
В интерес на истината проблемите на Дженеръл илектрик не би трябвало да се посрещат с изненада. Компанията е най-известна с производството на изключителна гама от принадлежности - от кухненски хладилници до инсталации за филтриране на вода. В същото време обаче тя развива и огромен бизнес с финансови услуги и едва ли би могла да избегне отрицателните последици от кризата, ударила финансовия сектор. Поделението Дженеръл илектрик кепитъл корпорейшън (General Electric Capital Corporation) е най-крупната небанкова финансова компания в САЩ. За инвеститорите проблемът не е само в нейното лошо представяне от януари до март. По-тревожното е, че спадът е отчетен в края на периода. Резултатите са се влошили рязко след сътресенията в Беър Стърнс (Bear Stearns) миналия месец, обясни Имелт пред инвеститорите. По думите му поделението за търговско финансиране, което доскоро беше сред най-успешните в групировката, е преживяло много трудни последни две седмици.
Затрудненията на компанията не се ограничават само до поделенията за лично и фирмено финансиране. Дженеръл илектрик е водещ играч и на пазара на здравни услуги, където също е отчетен спад на приходите през първите три месеца на годината (със 17%). Не по-различна е ситуацията и в индустриалното поделение, чиито продукти варират от оборудване за фабрики до инсталации за разпределение на електричество.
Единственото звено, което запази силата си в трудните месеци от началото на годината, е внушителното инфраструктурно поделение. То има могъщо присъствие в развиващите се страни и включва енергийни системи, двигатели за самолети, нефтени и газови технологии и инсталации за преработване на вода. Част от групировката дори успя да отбележи скромен напредък. Печалбите на Ен Би Си юнивърсъл (NBC Universal), което се занимава с разпространение на филми и управление на развлекателни паркове, са се увеличили с 3% спрямо същия период година по-рано.
Заради мащабите си (миналогодишният оборот на Дженеръл илектрик бе по-голям от брутния вътрешен продукт на страни като Колумбия, Чехия и Малайзия) компанията е смятана за индикатор за състоянието на американската икономика. Затова и новината, че гигантът стъпва неуверено, беше приета с такова внимание от специалистите. Това е потвърждение, че сме в рецесия, коментира Джероум Хепелман - мениджър в инвестиционната компания Либърти Ридж кепитъл (Liberty Ridge Capital). Според Стивън Сърплес, старши анализатор в лондонската Кантър Фицджерълд (Cantor Fitzgerald) в Лондон, резултатите доказват, че забавянето е повсеместно. Макар че според някои кредитната криза може да е по-близо до края, отколкото до началото си, влиянието върху реалната икономика се усеща и едва ли ще отслабне през тази година, допълва експертът.
Колкото до Джефри Имелт, за него последните новини са повече от неприятни. По време на управлението му акциите на Дженеръл илектрик изгубиха доста от привлекателността си. Неговият предшественик Джак Уелч беше колоритна и не винаги одобрявана личност, но поне осигури на акционерите ръст на капитала. В рамките на неговия близо двайсетгодишен мандат като главен изпълнителен директор книжата на корпорацията поскъпваха средно със 17% на година. А през шестте години и половина, откакто на поста е Имелт, те поевтиняха с почти 9 процента. А в този период индексът Dow Jones е скочил с 25 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във