Банкеръ Daily

Васка Бакларова, генерален мениджър на "Виомода" ЕООД:

Кризата въведе нови приоритети

Модната индустрия отстъпи бързата писта на спортните облекла

Васка Бакларова
S 250 99e04b73 3b8b 46f7 93a9 ad10dab94ffb


COVID-пандемията промени с един замах приоритетите на хората. След затваряне на офисите отпадна нуждата от делово и официално облекло и модната индустрия усети студения дъх на кризата. Останали принудително в домовете си хората изпитаха желанието за повече движение и спортуване, което пък засили интересът им към по-спортните облекла.

Засили се и търсенето на спортни дрехи, което отвори нишата на фирмите от този бранш. За това помогна и невъзможността да се посещават други събития.

Макар и да нямаше официални състезания спортистите също продължиха тренировките си под различна форма и имаха нужда от спортни екипи. И така производителите и търговците на спортни дрехи и артикули се оказаха сред тези, за които работата не спря.

Не са малко и българските компании, които изпълняват поръчки за световни брандове. Една от тях е "Виомода" ЕООД - иновативна австрийска инвестиция в производството на високотехнтологични спортни облекла, с централен офис в Пловдив.

В момента компанията, която осигурява изцяло завършен продукт - от първата рисунка до крайното производство, има три предприятия у нас и осигурява работа на общо 261 служители. Едноличен собственик на капитала е "VioModa" ГмбХ.


 

 Г-жо Бакларова, какви са основните разлики между професионално и любителско спортно облекло?

- Това зависи от вида спорт. Когато ние разработваме даден модел, се съобразяваме от какво точно имат нужда професионалните спортисти. Например, при колоездачите екипът трябва да има джобче за тракинг и джоб за вода. За да сме сигурни на кое място да поставим  този джоб и да бъде на възможно най-удобното място по време на колоезденето, правим редица опити и тестове, докато се стигне до оптимална позиция и визия. При всеки един професионален спорт се анализират самите действия на спортиста и по този начин се изработват дизайнът и функционалностите – дали и къде да се използва дишаща материя или еластичен плат. Когато произведем даден модел, го изпращаме за тестове и от самите спортисти. При обикновената екипировка по-скоро се търси визия и достъпна цена.

Кои материи и цветове са подходящи за летния спортен сезон?

- Цветовете за летния спортен сезон са светли, пъстри, които носят и добро настроение. Предпочитани материи са стандекс, полиестер, микрофибър. През топлия сезон е важно материята да бъде дишаща, а ако не позволява това, ние комбинираме различни видове в зоните, в които тялото се нуждае от това.

Колко често трябва да се сменя един професионален спортен екип?

- Това зависи от поддръжката на екипа. Професионалните спортисти използват няколко екипа на сезон и ги сменят през следващия, но това, разбира се, е индивидуално решение. При добра поддръжка те могат да се използват и многосезонно.

Кои са новите технологии в изработката на спортно облекло?

- Пандемията повлия и на технологичния пазар и в последно време не се наблюдават много новости в изработката. Преди това като тенденция се очерта използването на лепени шевове - не само като функционалност, но и за разчупване на дизайна. При тази технология, за да няма подгъв, слагаме лента, която чрез Ултрасоник машина, долепяйки двата края на плата, изрязва излишния остатък и се получава дискретно сглобяване на отделните части - например гръб и предна част на облеклото. Преди този тип шевове се използваха предимно при ветро- и водоустойчиви модели. Сега можем да ги видим при повечето спортни облекла. 

Какви  са европейските стандарти за професионално спортно облекло?

- Европейските стандарти се въвеждат, за да може да се уеднакви качеството на произвежданата продукция. При нас специфичното е, че платовете, които използваме, са стандартизирани спрямо съответните им функционалности. Машините, с които работим
при технологичните модели, също са произведени със сертификат за съответната функционалност. Във VioModa съблюдаваме целия производствен процес да бъде по европейските стандарти.

За кои известни спортисти и спортни отбори сте правили екипи?

- Най-популярните спортисти, за които правим екипи, към момента са националният отбор по биатлон на САЩ, за които шием всяка година. Работим и за редица немски успешни професионални спортисти.

Кои са дългогодишните ви партньори, за които работите в чужбина?

- Наши партньори, с които сме установили стабилни взаимоотношения, са марки с много добър пазар, които са се доказали през годините - Maloya Sportswear, Martini Sportswear, Selfish. Тези марки се развиват в годините, благодарение на нас и ние се развиваме, благодарение на тях. Ние сме техни партньори, а не просто производители. Надяваме се скоро да има и
българска марка, която да подкрепим и да се развие на европейския пазар на спортни облекла.

На фона на кризата, породена от Covid-19 и плавното възстановяване на пазарите в Европа, как виждате развитието на VioModa на пазара. Какви са перспективите и очакванията Ви за бъдещето?

- VioModa се развива много успешно на пазара. Разширяваме производството си, предстои откриването на нов цех в Кричим. През последното тримесечие на 2020 г. отчитаме ръст на продажбите от 20% спрямо същия период за 2019-а. Първото тримесечие на 2021 г. също показва много добри резултати - имаме 40% ръст на броя произведени изделия. Прогнозите ни са за ръст от 20% след отварянето на всички търговски обекти, които бяха затворени заради пандемията от Covid-19. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във