Банкеръ Daily

Британският бизнес предупреждава:

Кризата с веригите на доставки ще продължи до 2024 година

Бизнес лидерите на Обединеното кралство предупредиха депутатите, че кризата с веригите на доставки ще продължи поне до края на 2023 г., а това от своя страна ще увеличава инфлацията, която така или иначе вече достига рекорни нива. 

"Преди шест месеца всички наши компании смятаха, че това е временно явление, но сега всеки един бизнес, очаква това да продължи и през 2023 и дори през 2024 г. Всеки един!", отбеляза изпълнителният директор на Федерацията по храните и напитките Иън Райт пред комисията "Бизнес, енергетика и индустриална стратегия".

Според "Файненшъл таймс" последното възобновяване на проблемите, свързани с веригите на доставки във Великобритания и в световен мащаб, може да повлияе широко на плановете, обявени от премиера Борис Джонсън, който настоява, че неговото правителство ще повиши нивото на британската икономика.

Междувременно генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала предупреди, че проблемите в глобалната верига на доставки могат да се проточат за "няколко месеца", тъй като спедиторските компании се борят да преодолеят "несъответствието между търсене и предлагане“ и да се справят с постоянния недостиг на контейнери.

Трилиони долари стимули, свързани с пандемията, подхранват нарастването на потребителското търсене, каза още Оконджо-Ивеала и допълни, че това всъщност кара компаниите да трупат труднодостъпни запаси.

Сред бизнеса има известна паника, че веригата им за доставки ще бъде засегната, каза генералният директор на СТО в интервю за срещата на високо равнище FT Africa.

Според нея спедиторските компании не са очаквали толкова силно икономическо възстановяване от Covid кризата, като "те намалиха наличността на контейнери, които бяха оставени на грешните места, така че сега има недостиг на контейнери".

С наближаването на празничния сезон в много части по света тези трудности вероятно ще продължат, каза още шефът на СТО.

Различните нива на ваксинация усложняват проблемите, каза още Оконджо-Ивеала, създавайки глобално възстановяване на две скорости, тъй като някои икономики се върнаха към живот, но други се провалиха.

Богатите страни, които "са ваксинирали повече от 50% от населението си и са приложили много силен фискален стимул от милиарди долари, са на по-добър път на възстановяване от по-бедните страни, които нямат фискално пространство, като същевременно имат много малък достъп до ваксини", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във