Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кризата с Ковид-19 и проблеми с транспорта свиха продажбите на "Юрий Гагарин"

Неизвестността, която предизвика обявеното извънредно положение във възка с кризата с Ковид-19 при някои клиенти и проблеми с организирането на транспорт се отрази и върху продажбите на пловдивската фирма за производство на опаковки и етикети за цигарената, хранителната и козметичната индустрия "Юрий Гагарин" АД. 

Приходите от продажби на продукция на производителя на филтри за цигари и на хартиени опаковки намаляват с 5.16% на годишна база през първото полугодие на тази година. Това показват числата в междинния  счетоводен отчет на дружеството.

Основният обем на продажбите на фирмата в периода между януари и юни се формират от двете основни дейности - производство на филтри за цигари и производство на многоцветни опаковки от картон и хартия.

Основният дял (59%) в продажбите за първите шест месеца идва от филтрите за цигари и гилзи. С дял от 41% в паричните постъпления за периода са опаковките от картон и хартия. По-голямата част от приходите на компанията идва от външния пазар, за където са били насочени 70% от изделията й. За сравнение, преди година този дял е бил  62 процента, уточняват от фирмата.

Разходите за дейността също са намалели - със 7.70%, спрямо същия период на миналата година, което е следствие от оптимизирането на харчовете на дружеството, но и на по-ниския размер на продажби на продукция.

В крайна сметка финансовият резултат за полугодието е печалба от 662 хил. лв. при загубата в размер на 1.037 млн. лв. за същия период на 2019-а.

Въпреки свитата производствена дейност броят на служителите и  работниците е запазен. В края на юни те са 304 човека при 305 през същия период на миналата година, показва отчетът мениджърите на дружеството.

Най-голями акционери в момента са "Баранко" ЕООД - Пловдив и AFZ Finder Emirates - всеки с дял от по 24.50% от капитала. "Бора инвестмънт" ООД - Пловдив притежава 18% аг книжата с право на глас. 

След поредица от спадове и ръстове цената на акциите на "Юрий Гагарин" АД се понижава от началото на тази година до 4.94 лв. за акция при 6 лв. в началото на януари. През 2007 г. цената на тези акции беше скочила до 118 лв. за един брой.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във