Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кризата може да доведе до фалит над 70% от стартъпите у нас

Над 42% от стартиращите предприятия у нас заявяват, че са изложени на среден до висок риск от фалит през следващите три месеца, а за период от 6 месеца на непроменен икономически пейзаж, процентът на застрашените компании се увеличава до 75%.

Това показват данните на българската стартъп асоциация BESCO, която изготви икономически доклад с фокус върху стартъп екосистемата в страната по време на кризата. Докладът има за цел да очертае основните проблеми, с които стартъпите в България се сблъскват и заедно с това да предложи на българското правителство, европейските институции и изпълнителните органи подходящи мерки за преодоляване на предстоящите икономически предизвикателства. Анализът се основава на отговорите на 100 стартиращи и иновативни компании у нас, опериращи в над 27 различни индустрии. 

Проучването показва още, че 66% от компаниите прогнозират спад на приходите над 40% спрямо предходните месеци, а 63% от тях планират 1/4 принудителни съкращения на сегашния персонал.

Като съществен проблем 65% от компаниите посочват загубата на местни клиенти, а 54% - загубата на международни такива. В следствие на това липсата на ликвидност е проблем, който притеснява 53% от компаниите в стартъп екосистемата.

Споменатите в анализа предложения за подходящи мерки за преодоляване на предстоящите икономически предизвикателства включват достъпа на стартъпи до обществени поръчки, увеличаването на капиталови инвестиции чрез рисков и дългов капитал, както и гласуването на законопроект за Договорно акционерно дружество.

Facebook logo
Бъдете с нас и във