Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кристалина Георгиева: Пълната заетост у нас е и повод за тревога

България регистрира най-ниското ниво на безработица от момента на финансовата криза през 2008 г. - 5,2%. Това значи на практика пълна заетост. Това трябва обаче и да ни тревожи малко, защото навлизаме в период, когато не достига висококачествена работна ръка. В перспектива това е важен елемент - да имаме добра стратегия в демографски план. Това коментира Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на Световната банка, пред Bloomberg TV Bulgaria.

В услуга на България е това, че тя е фискално дисциплинирана. Не попадаме в категорията на тези, които при ниските лихвени проценти се натовариха с много дълг. Помага растежът в частното потребление, който регистрира ръст от 5,7% на годишна база, а също и повишаването на заплати, евтините кредити, коментира Георгиева.

Растежът у нас остава стабилен, посочи още тя. "За 2018 г бе 3,1%, но това е по-бавен ръст спрямо 2017 г. и е в контекста на общото забавяне. Виждаме повече инвестиции в България от страна на големи компании. Световната банка също разглежда България като надеждна дестинация. Помага ни и фактът, че имаме ресурс от инвестиции от ЕС", допълни тя по темата. Очакването ни е за 3% растеж през 2019 г., заключава Кристалина Георгиева.

По повод състоянието на световната икономика Георгиева отбеляза, че се регистрира забавяне на растежа. "2018 г. започна с растеж от 3,3%. Последното тримесечие приключи с ръст от 2,7%. Както МВФ, така и ние коригираме прогнозите си за растеж надолу за 2019 г. Засега очакванията ни са, че това е циклично забавяне и през 2020 г. ще видим възстановяване на темповете.

Това ще зависи от три фактора: доколко съществуващите неизвестни в световната икономика, които дърпат растежа надолу, ще бъдат изчистени. Например - тарифите, Брексит; доколко страните ще водят разумни политики през тази година; доколко ще бъде овладян финансовият стрес на нововъзникващите пазари и как страните с дългови тежести ще управляват добре обслужването на сегашните си задължения", стана ясно още думите й.

"Положението в нашия регион е сравнително добре с изключение на Турция. Сривът там показа забавяне на растежа от 7,7% през 2017 г. до 1% през 2018 г. Този фактор въздейства на всички в региона".

Facebook logo
Бъдете с нас и във