Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кристалина Георгиева похвали България за решението да ускори пътя към чакалнята на еврозоната

Българското правителство взе правилно решение да ускори пътя на страната ни към т.нар. чакалня на еврозоната - валутния механизъм ERM II. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на онлайн пресконференция за българските медии. Георгиева бе категорична, че правителството е реагирало правилно на кризата с Covid-19, но предупреди, че най-вероятно ще са необходими още мерки.

България има много добра фискална позиция за потенциална кредитна линия от Международния валутен фонд, но вероятно няма да се възползва от нея, стана ясно още от думите на Георгиева. „Засега България не се е обърнала към фонда. България взе едно много разумно решение да се постарае да ускори влизането в чакалнята на еврозоната – това ще даде потенциално още една линия на защита на страната ни“, каза Георгиева.

Тя посочи още, че МВФ прогнозира спад на българската икономика с 4 процента тази година и 6 процента ръст догодина. Георгиева поздрави всички, които са на предната линия в борбата с пандемията от коронавирус.

Чрез видеовръзка от Вашингтон Георгиева даде основните резултати от пролетните срещи на МВФ и отговори на актуални въпроси за икономиката.

„Кризата е безпрецедентна. Никога не се е налагало да спрем икономиката, за да запазим здравето и живота на хората. Не сме имали криза с такава дълбочина от времето на Великата депресия. Прогнозираме, че в 170 страни тази година доходът на хората ще се свива”, каза Кристалина Георгиева. Тя посочи, че през предишната криза част от света успя да запази ръст на икономиката и да дръпне другите държави към растеж, сега почти всички страни са в рецесия. Георгиева посочи още, че не се знае колко време вирусът ще е с нас, кога ще има лечение и ваксина.

МВФ прогнозира 3 процента спад на световната икономиката за 2020 година. Ако до средата на годината успеем да се справим с кризата, през 2021 година ще има ръст на икономика от 5,8 на сто, но това ще е частично възстановяване. „Притеснява ни, че ако няма позитиви за ограничаване на пандемията, състоянието на световната икономика може да е още по-тежко. Основният ни приоритет е да се засилят здравните системи навсякъде по света, както и запазването на здравето на хората. Това е трудно, особено там, където бедността е голяма и концентрацията на населението прави трудно ограничаването на общуването”, каза управляващият директор на МВФ.

По думите й вторият приоритет е да се защити икономиката. „Настояваме да се положат повече усилия да не фалират фирми и да не се увеличава безработицата”, подчерта Георгиева.

„Третият приоритет е да се готвим за възстановяване на икономиката. Най-голямата опасност са масовите банкрути, увеличаване на безработицата и на неравенството, и оттам - увеличаване на социалното напрежение. Затова днес трябва повече финансова мощ”, каза още Кристалина Георгиева. По думите й икономиката на знанието печели от тази криза, имаме възможност за преминаване към Интернет обучение, да излезем от "кеш икономиката" към дигиталното плащане и към електронно правителство, а тези неща са в интерес на всички.

Facebook logo
Бъдете с нас и във