Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кристалина Георгиева: Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония

2019 г. няма да бъде толкова добра колкото миналата. Нашата прогноза за растежа е 2,9 %. Но колкото и силен да изглежда е по-нисък в сравнение с преди половин година. Това заяви президентът на Световната банка Кристалина Георгиева, която участва в Световния икономически форум в Давос, в интервю за Нова телевизия. 

„Търговското напрежение между Китай и САЩ вече дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Имаме затягане на коланите, а това не е добре за растежа. Това са двете големи икономики. Има финансов стрес - лихвите започват да се качват нагоре и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по бедните страни”, заяви  Георгиева.

Тенденцията е опасна за по-слабите и бедни страни.

„Когато големите икономики кихнат, малките ги хваща пневмония. Затова нашата надежда и това, което си говорим тук, е, че Еврозоната, САЩ и Китай ще се постараят да намалят несигурността с решителни стъпки в тяхната икономическа политика”, заяви още Георгиева.

България за момента е добре, но не е застрахована

„България е добре имунизирана още от времето на финансовата криза. Нашият дълг е нисък, бюджетния дефицит на практика го няма. И имаме буфер, което ни позиционира добре, но трябва да помислим за бъдещето. Светът става много конкурентен. Има много центрове, които определят посоките на развитие, и трябва да се вдигне мярката. Повече внимание към инвестиционния климат. Нашата страна застана на едно ниво в Световната банка и не се качва нагоре”, обясни още Кристалина Георгиева.

Препоръката на Световната банка към България е да насърчи инвестициите и да инвестира в човешкия потенциал. „Българите сме адаптивни към промени и трябва да приложим този талант, който ще ни е много необходим в този променящ се свят”, смята Георгиева.

Въпреки че заради блокиране на правителството американската делегация не пристигна в Давос, 1300 частни самолета паркираха на близкото летище и 3000 гости пренаселиха и без това трудно достъпния швейцарски град. 50 милиона е печалбата на малкия кантон само за 4-те дни на Световния форум, но пък и поканата за участие струва над 50 000 евро. А Белият дом си иска обратно парите за резервации и запазени хотели и логистика, възлизащи на почти 3 милиона долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във