Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Криптопирамиди и декриптирани фараони

" - Финансова политика… - повтори той. - Точно това казах.

- А откъде ще вземете пари - запита го Форд, - като никой от вас нищо не произвежда? Парите не растат по дърветата, както ви е известно.

- Ще ми позволите ли да продължа…

Форд кимна отчаяно.

- Благодаря. Откакто преди няколко седмици взехме решение да приемем листото за законно платежно средство, всички ние, разбира се, натрупахме огромни състояния.

Форд впери невярващ поглед в тълпата - хората се разшумяха одобрително при тези думи и алчно заопипваха пачките с листа, с които бяха натъпкали своите анцузи.

- Сблъскахме се обаче - продължи експертът по административните въпроси - с един малък проблем: поради високата степен на достъпност на листата се стигна до инфлация и доколкото ми е известно, понастоящем разменният курс е около три широколистни гори срещу един фъстък."

Дъглас Адамс, "Ресторант на края на Вселената"

 

Е, ако вярвате в това, че парче хартия, украсено с картинки и цифри, притежава някаква парична стойност - не мога да си обясня недоверието и скептицизма към криптовалутите. Излиза, че сме склонни охотно да се разделим със стоките си или да продадем труда си срещу банкноти, които в повечето случаи нямат нито златно покритие, нито естетическа стойност, да не говорим, че дори не горят добре, но съзнанието ни по никакъв начин не може да приеме феномена "Биткойн", за който още гадаем валута ли е, или творение на сатаната.

Това, което знаем, е, че сме пропуснали много, защото не сме го купили, когато цената му е била 11 долара или 5000 долара, или поне 9000 долара, за да го продадем после, когато надхвърли 20 000. Изобщо нямаме усещането, че по този начин ще се превърнем в потенциални спекуланти и започваме да мислим, че криптовалутите са едно такова нещо, при което основната идея е да го купиш навреме, после да му се вдигне много цената и да го продадеш, преди да са се усетили другите - какви ти криптовалути, чисти криптопирамиди. Тайнствен актив, чиято основна мисия е да си качва цената.

Погледнато от тази гледна точка, защо да не наричаме биткойна "балон"? Инструмент, към който се насочват излишъците от парична маса и който покачва цената си на база на търсенето без допълнителен икономически фундамент; валута, чието търсене по никакъв начин не е свързано с обема на разплащанията, които се извършват с нея. Само дето именно тази силна волатилност според мен е основният проблем на биткойна, тъй като никой освен спекулантите не желае да носи валутен риск. Най-вероятно нормализирането ще дойде, когато от пазара излязат случайните участници (за съжаление почти сигурно със сериозни загуби) и всеки криптофараон се декриптира, мумифицира или просто отново започне да работи, вместо да изчислява богатството си през преоценката на виртуалните пари.

Биткойнът се е превърнал по естествен начин в нарицателно не само за алтернативните валути, но и за самата "блокчейн" технология - която наистина е нещо гениално, и криптомонетаризмът е само един от начините за използването му. Както във всяка красива приказка, и в този случай има мистерия по отношение на създателя, което кара някои параноици дори да допускат намесата на самообособил се изкуствен интелект. Тъй като ние, българите, сме изобретили компютъра, най-логично е ние да сме измислили и блокчейна, въпреки че накрая, естествено, ще го припишат или на руските хакери, или на тексаските рейнджъри.

Истерията засега е пълна - от отражението на тази мания върху цените на акциите на производителите на видеокарти до британската компания, чиито книжа на борсата поскъпнаха над 300% за един ден, след като добавила blockchain към името си. Какво още обаче да очакваме? Вече се предлагат разплащателни карти в биткойни. Ще бъде интересно, когато се разпространят депозитни продукти в криптовалути, срещу които стои кредитиране и инвестиционно банкиране с биткойни. И тогава, без участието на централните банкери, единствено Пазарът би трябвало да определя доходността.

Може би това е донякъде елементарно репликиране на стандартната финансова практика върху едно твърде младо и авангардно явление, но няма да е учудваща появата на облигации или акции, деноминирани в криптовалути. И ако за някого биткойн е твърде скъп за инвестиране - моля, има достатъчно криптоалтернативи. На практика всеки може да си организира собствена валута, стига да има кой да я приеме за средство за плащане. Като пример давам симпатично звучащото крипто-украинско създание "Карбованец", който дори струвал малко над 1.30 долара.

Другият вариант е да оставим на фараоните да се наиграят, а ние през това време да се подготвим за новите реалности. Голямата централизация и регулация провокира търсенето на алтернативи - не само в сферата на криптофинансите, а навсякъде, където новите технологии се опитват да променят статуквото.

В последна сметка, следващия път, когато таксиметровият шофьор подхване в трафика непринуден анализ на последните движения на биткойна, го посъветвайте да инвестира парите си в измиване на колата си или за нови зимни гуми. Нищо, че после ще ви е сърдит за пропуснатите печалби.

Цанко Коловски

Facebook logo
Бъдете с нас и във