Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ се похвали, че е изгонила търговците  от храма

Кирил Домусчиев

Конфедерацията на работодателите и индустриалците - КРИБ излезе с позиция по повод "театрално-водевилното" напускане на двете фирми Приста Ойл Холдинг ЕАД и Монбат АД (третата фирма от тази група - Приста Рисайклинг АД се е самоизключила по силата на член 16.1.5. от Устава на КРИБ поради неплатен членски внос за 2020 година).

Напрежението възникна след съобщението, че "Приста Ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат конфедерацията. Това обяви по време на заседание на управата на организацията в сряда индустриалецът Пламен Бобоков, който с брат му Атанас са акционери в тези компании. Двамата са обвиняеми, заедно с бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и няколко бизнесмени за схема за загробване на отпадъци от рециклирането на акумулатори, вместо унищожаването им.

"При започване на досъдебно производство срещу член на КРИБ организацията не взима становище до произнасяне на присъда на последна инстанция, независимо от това за колко важен се възприема този член. Опитите да бъде оказван натиск за нарушаване на тази принципна позиция, особено когато идва от обектите на досъдебното производство, сами по себе си говорят за своята абсурдност. Атаката срещу КРИБ бе отразена почти едновременно, очевидно с предварителна подготовка, от обичайната група сайтове с едни и същи опорки, а всъщност между редовете отново прозира, че гроздето е кисело, защото е много високо. И точно от тази височина КРИБ ще продължи да гони търговците  от храма, няма да допуска търговия с влияние от нейно име, злоупотреби с монополни цени на електрическа енергия, монопол над складовете за горива и оттам – монополни цени по бензиностанциите и т.н.", заявиха от КРИБ.

Според конфедерацията, поръчковите подвиквания в стил „дръжте крадеца“ няма да помогнат на подвикващия, няма да му донесат нов бизнес, нито да му оправят стария.

"Светлият бизнес в КРИБ е ежедневен труд без помощта на политици, независимо от коя институция. Това се оценява от фирмите в България по достойнство и не е случайно, че в деня на театрално-водевилното напускане, в КРИБ приехме три нови браншови организации с общо 37 члена", се казва още в позицията.

Това е поредният бизнес, който се оттегля от КРИБ. Миналата година Българската петролна и газова асоциация се оттегли заради това, че организацията подкрепи инициирани от правителството нови правила за търговия с петролни продукти, без да съгласува позицията си браншовата асоциация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във