Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ предлага намаляване на заплатите или схема "80/20"

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поиска промени в Закона за извънредното положение, с които да бъде изменена и схемата за държавна помощ на засегнатите от извънредното положение фирми. 

От КРИБ предлагат три варианта за корекции на схемата. Предлага се запазване на съотношението 60/40, като държавата поеме не само част от възнаграждението на работниците и служителите, но и осигурителните вноски в същото съотношение. Мотив за това предложение е, че така ще има запазване на разполагаемия доход на работниците и служителите, и на работодателя. Същевременно тази операция ще гарантира приходната част на НОИ от осигуровки. От своя страна държавата ще получи гарантирано плащане на осигурителните вноски, които директно ще постъпват от бюджета в НОИ.

Вторият вариант е съотношението 60/40 да бъде променено в съотношение 80/20. Според бизнеса мярката 60/40 след последните промени в проекта е придобила голям обхват. Достъпът на фирми до тази мярка вече не е ограничен до тези, които изрично са упоменати в приложението на постановлението, но от нея могат да се възползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са отбелязали спад от 20 и повече процента. Работодателската организация отчита, че при запазване на 100% на работната заплата, тежестта изцяло се поема от работодателя и съотношението коренно се променя.

При направените разчети за работни заплати, осигуровки и данъци, при работника доходът остава непроменен, а участието на държавата е по-малко от законово определеното. В тази връзка и на основата на разчетите, с цел постигане на предварително заложената идея за реално компенсиране, съотношението следва да се промени на 80 към 20.

Другият възможен вариант е намаление на работната заплата за периода на кризата. Според КРИБ това е крайна мярка, която ще доведе до намаляване на разполагаемите доходи на работниците и служителите, но в голяма степен ще гарантира работните им места и тежестта ще се разпредели солидарно между тях и работодателите.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България също призоваха Законът за извънредното положение да бъде променен, за да помогне на повече хора да запазят работата си в рамките на същия ресурс от 1 млрд. лева.

Според организацията само предприятия и компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40, която по изчисления на Асоциация на индустриалния капитал в България реално е 23/77 от нетния разполагаем доход на работника. Така от нея няма да се възползват онези фирми, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на хората.

Тази схема е финансово изгодна за неработещите и държавата и ощетява предприятието и останалите на работа служители. Тя дискриминира работещите за сметка на неработещите, които ще получават пълното си възнаграждение, тъй като работещите освен, че ще изработват собствената си заплата, ще трябва да изработват и 77% от заплатите на колегите им, които почиват вкъщи, смятат от АИКБ.

Според сегашния вид на закона в продължение на три месеца държавата ще плаща 60% от заплатите на служителите на компаниите, които имат финансови затруднения заради кризата с коронавируса. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще се поемат от работодателите.

Правителството още в понеделник, преди гласуването на постановлението, отказа да се съобрази с исканията на бизнеса.  Държавата няма да поеме осигуровките в схемата "60/40". Според социалния министър Деница Сачева съотношението е точно 60 към 40 и всичко друго са спекулации.

За финансовата помощ ще може да се кандидатства още от 31 март. Срокът за разглеждане на исканията е 7 дни. Още 5 дни след изтичането му фирмите ще получават и въпросните средства.

Кандидатстването по схемата се прави онлайн чрез бюрата по труда. Ще има и публичен регистър с компаниите, които са получили помощ.

Ако някой работодател не изплати 40-те процента, които би трябвало да прибави към заплатите на служителите си, то той ще трябва да върне и взетото от държавата. За нередностите в документацията ще се правят проверки през цялата година от Инспекция по труда и НАП

Агенцията по заетостта започва да работи по кампанията най-късно 36 часа, след като решението влезе в сила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във