Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ подкрепя напълно първият ден от болничните да не се заплаща

Кирил Домусчиев

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) подкрепя напълно предложението първият ден от болничните да не се заплаща. От организацията подчертават, че това трябваше да е направено много отдавна – веднага след приключването на световната финансова и икономическа криза, тъй като плащането на първите три дни болнични от работодателя беше включено само като временна антикризисна мярка. 

"Предложението първият ден от болничните да не се заплаща е мярка срещу злоупотребите с болнични, която съществува в много европейски страни. Как да плащаме, когато цял свят видя злоупотребите в пазарджишката болница и системата на ТЕЛК като цяло. Като работодателска и бизнес организация считаме, че това е първа стъпка към цялостното решение на проблема с болничните", се казва в декларация на КРИБ. 

От 1-ви януари 2020-а година първият ден от болничния няма да се заплаща и остава за сметка на гражданите. Вторият и третият ден ще се поема както и досега от работодателите. Това, според управляващите, е опит за спиране на злоупотребите с фалшивите болнични.

Това решение предизвика остра реакция на синдикатите.  КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще обявят общи синдикални действия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че няма да го допуснат. По думите му това е несправедливо и не решава проблема с фалшивите болнични.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във