Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ: Обмисляме протести срещу високите цени на тока

"Днес работодателските организации започнаха да обсъждат организиране на протести срещу високите цени на тока и липсата на мерки. Не мога да кажа, че ще са срещу правителството, но е вероятно да са пред Министерския съвет". Това заяви Константин Стаменов - председател на Комитета по енергетика на КРИБ.

Електроенергийните пазари са обхванати от паника поради наближаващия зимен период. Водещият фактор за увеличението на цената на електроенергията е цената на природния газ, а не толкова цените на емисиите и икономическият бум след пандемията, коментира той.

"Хранилищата с природен газ в Западна Европа, в рамките на ЕС, не са достатъчно пълни. Това означава, че има риск при големи студове да има недостиг на природен газ. Проблемът е огромен", каза още Стаменов.

Според Мария Кръстева от Асоциацията на свободния енергиен пазар има наднационални фактори, които влияят на цените.

"Високата цена на газа е резултат от струпване на много фактори, които не се очакваше да рефлектират в един и същ момент на пазара. Това са високата цена на емисиите, ниското производство от ВЕИ, студената пролет, а сега предстоящата дълга и студена есен, както и други подобни фактори, които се случиха по едно и също време", каза тя пред Нова телевизия.

По думите й цената на електроенергията на национално ниво няма как да не се влияе от факторите на европейско ниво. "За да се понижи устойчиво цената на тока, трябва да се наложат мерки на ниво Европейски съюз", посочи Кръстева.

Междувременно служебният премиер Стефан Янев обяви мерки, с които сметките за ток на малкия и среден бизнес ще намалеят с около 30 лв./MWh. 

По време на 15-тата годишна среща на бизнеса с правителството Янев заяви:

"Тази мярка ще може да се комбинира и с помощта от 50 лева за мегаватчас изразходвана електроенергия, когато тя влезе в сила. Работим и върху възможността за създаване на клирингова къща, което е механизъм, през който Българската независима енергийна борса ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти и ще бъде институционализирана нова борса".

Служебното правителство трябва да очертае посоката на въглищния преход при липсата на национална енергийна стратегия и сериозни дефицити в нормативната база, заяви от своя страна президентът Румен Радев по време на 15-ата годишна среща на бизнеса с правителството. Той добави и че е необходимо:

„Да се каже ясно какъв ще е нашият въглищен преход, кога ще приключи той, с каква динамика, в какви параметри".

Европа също е изправена пред тежки решения в енергетиката, които ще бъдат дискутирани на Европейския съвет в средата на октомври, посочи Радев и уточни, че ще трябва: „Да се организира общ европейски пазар за газ, да се организират общи европейски стратегически резерви за газ".

Той се обяви и за допълнителни помощи за енергийно слабите и за данъчни облекчения, но поясни, че без парламент - дори и да се вземе решение за тяхното въвеждане, те няма как да бъдат приети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във