Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ на срещата с БСП: В строителството нещата стоят драматично

Снимка: БСП

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), БСП и синдикатите обсъдиха предвидените средства в актуализацията на бюджета.
 

„Актуализацията на бюджета наистина е най-важният въпрос в момента. Специално в строителството, нещата стоят много драматично. Предстоят в близките месеци да се случат много неща, които ще предизвикат силно социално напрежение и трябва да го имаме предвид. Само 100 милиона, които са предвидени в актуализацията на бюджета за строителството, са крайно недостатъчни”. Такова мнение изрази по време на срещата Валери Николов от името на Управителния съвет на КРИБ, цитиран от пресцентъра на БСП.

По думите му хората, които са си свършили работата трябва да си получат парите и това е базисен принцип. „Можем да се окажем в страшен капан – ако трябва да се разплатят 700-800 милиона лева за свършеното в строителството, а има само 100 милиона, това е огромен корупционен потенциал. Какви ще бъдат критериите на кого да се плати и на кого не?”, такъв въпрос постави по време на срещата с левицата представителят на КРИБ.

Николов подчерта, че противодействие на кризите в  ЕС се отделят колосални средства за инфраструктура. „При нас нещата изглеждат просто необясними. Вашите избиратели всеки ден пътуват от Югозападна България към София и се сблъскват с ужасяваща картина на входа на София, защото няма пари за боя и материали”, посочи той.

„Да видим какви са потребностите на хората и да се опитаме да ги решим”, призова Николов.

„От неразплащането в строителството първи ще пострадат работниците. И тези хора ще отидат на борсата - върху социалната система, която има опасност да се взриви в следващите месеци, ако нещо не се направи”, каза още той.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че е ядосан и разочарован от демонстрацията на тотална безотговорност по отношение на съдбата на държавата, от това, че "политически джуджета" се опитват да говорят от името на хората, нещо, което дори синдикати и работодатели не си позволяват, въпреки че имат по-голямото морално право да го направят. Той поздрави БСП за куража и отговорността на партията в ситуация, която изглежда обречена.

Преобладаващата позиция на синдикати и работодатели за минималната пенсия е, че тя трябва да се допълва до линията на бедност през социалното подпомагане, както предлага служебното правителство, но Димитър Манолов подчерта, че обществото не трябва да се обърква с грешни послания и да се разделят хората - минималната пенсия е заслужена, защото е за стаж и възраст, тя не е незаслужено плащане.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" пък поиска да бъде наложен таван на цената на PCR тестовете, като подчерта, че българите са платили от джоба си 122 милиона лева за тестове. Тя призова БСП да подкрепи предложението на служебния кабинет за пенсиите и да се опита да не допусне множеството предложения да пропилеят енергията за промяна на дохода на възрастните хора, която има в момента.

Икономистът от КНСБ Любослав Костов поиска 36 милиона лева за "Автомагистрали Черно море" за изплащането на завършения труд на работниците, които, по думите му, не трябва да стават заложници на други проблеми.

Работодателите намират актуализацията за спешна, заради необходимостта от подкрепа за бизнеса и работниците. Те цитираха и последните данни на НСИ, че общият показател на бизнес климата намалява с 2.3 пункта спрямо предходния месец, което показва влошаване на средата и необходимост от държавна подкрепа. Увеличават се и освободените от работа за сметка на започналите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във