Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ издействали от Сачева схемата "60/40" да продължи до юни 2021 г.

Работодателската организация КРИБ е поискала от социалния министър Деница Сачева мярката "60/40" да бъде продължена до юни 2021 година.

"Разбираме, че нещата са в ход и ще се случат. Туристическият сектор тогава ще започне да се развива, 80/20 трябва да се валиден за тях и това сега трябва да се планира", обяви изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов.

Компенсациите, които държавата изплаща на бизнеса, са в размер на 60% от осигурителния доход и 60% от дължимите от работодателя осигурителни вноски. Досега държавата е обезпечила мярката 60/40 с 1 млрд. лева. 

Правителството ще финансира схемата със заем от Европейския съюз в размер на 511 млн. евро. Максималният срок за погасяване на задължението е 15 години.  

Иванов декларира подкрепата на КРИБ за Бюджет 2021. "Бюджетът е еманацията на всяка една държавна политика. Този бюджет е единственият подходящ в момента. Може би още малко трябваше да бъде разпуснат колана и разходната част да бъде по-голяма. Виждаме какво става - на ден има вече по над 4 000 заразени. Бизнесът в момента се страхува и не знае какво го очаква. Мерките на правителството са подходящи и добри", обясни той в телевизионно интервю.  

Тази седмица започват обсъжданията на бюджета в парламента. Според разчетите на финансовия министър Кирил Ананиев държавната хазна в следващите три години неминуемо ще приключва на минус. Правителството фиксира бюджетен дефицит от 5.2 млрд. лв. за 2020 г. и още 4.9 млрд. лв. за 2021 г., тоест общо над 10 млрд. лв. за две години. Съотношението на дефицита спрямо БВП е съответно 4.4% и 3.9 процента и едва през 2023 г. се очаква дефицитът да намалее до 1.8% от БВП. 

Изпълнителният директор на КРИБ подчерта, че щяло да бъде хубаво, ако министърът на финансите бе взел още по-голям заем, "защото с тези лихви ще върнем по-малко, отколкото ще вземем".

В следващите три години правителството предвижда възможност за поемане на нов държавен дълг в рамките на 4.5-6.8 млрд. лв. годишно. Това е записано в Стратегията за управлението на държавния дълг в периода 2021-2023 година. За 2021-а кабинетът Борисов предвижда таванът за поемане на нов дълг да бъде 4.5 милиарда. Министърът на финансите Кирил Ананиев, който е разработил стратегията, подчертава, че планираните обеми превишават погашенията по дълга поради необходимостта за финансиране на прогнозните дефицити по държавния бюджет през следващите години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във