Банкеръ Daily

Управление и бизнес

КРИБ и БФИЕК: Индустрията се товари с непосилни цени на газа

КРИБ и БФИЕК излязоха с позиция относно цените на природния газ през ноември. Организациите протестират срещу решението на КЕВР за стойността на синьото гориво и заявяват, че комисията е "преминала всички граници".

Конфедерацията и федерацията на енергийните консуматори обвиняват енергийния регулатор, че действа като "поделение на социалното министерство".

"Категорично протестираме в енергийна криза индустрията да се товари с непосилни цени на природния газ. Решението на КЕВР премина всички граници!? Как ще привличаме инвеститори? Като с административни актове застрелваме икономиката?! Утре като няма индустрия, кой ще "доплаща" евтината електроенергия и евтиното парно за населението", се казва още в писмото.

Според бизнеса с решението си от вчера регулаторът е изпратил послание към икономиката: "Инвеститори, бягайте далеч от тази страна!"

"Регулаторът многократно е заявявал, че той утвърждава, а не определя цената на природния газ. С други думи се предполага, че комисията следва да е гарант за справедливостта на цената, предложена от "Булгаргаз" ЕАД. Това е пореден пример за кръстосано субсидиране от страна на енергоинтензивните индустриални потребители към регулирания пазар. И е поредната тежест, която те трябва да понесат по време на пандемия", пише още в отвореното писмо.

От двете асоциации настояват "Булгаргаз" ЕАД да внесе ново изменено заявление за утвърждаване на цените на природния газ за ноември, в което да са взети предвид всички фактори, които позволяват намаляването на заявената за утвърждаване цена.

Друго искане на бизнеса е КЕВР да отмени решението си и да излезе с ново, в което "справедливо се разпределят ползите от договореността между "Булгаргаз" и "Газпром експорт" измежду всички потребители. Няма как за едни потребители да има намаление, а за други – увеличение", пише още в писмото.

"Съгласно договорите за доставка между индустриалните потребители и „Булгаргаз“ ЕАД, промишлеността заплаща газа си по предложената, а не по утвърдената цена, въпреки че формално става дума за свободен пазар", се казва още в писмото и се уточнява:

"Българската индустрия ще плаща през ноември 119,87 лв./MWh, а не 93,19 лв. /MWh. Цената за октомври беше 94,54 лв./MWh. На годишна база това увеличение ще струва на БФИЕК 187 млн. лв“. „Намалението“ на цената се оказа „увеличение“ за индустрията с 27% спрямо октомври."

В позицията се казва още, че същевременно производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството. Топлофикационните предприятия получават защита от цената на газа и преференции на пазара на електроенергия, а на производствените предприятия им се каза да се справят сами.

"Продължава кръстосаното субсидиране на потребителите на топлинна енергия от страна на бизнеса – сега вече и чрез цените на природния газ! Веднъж завинаги трябва да стане ясно, че толерираната от КЕВР политика противоречи на основен принцип, заложен в Закона за енергетиката и в европейските директиви, забраняващ кръстосаното субсидиране. Индустриалните предприятия са принудени да плащат необосновано по-висока цена, заради определените по-ниски цени на природния газ за топлофикациите и за крайните снабдители", се казва още в писмото.

Според асоциациите ситуацията е без прецедент в ценообразуването на природния газ у нас. 

КРИБ и БФИЕК настояват за подаването на ново заявление от страна на "Булгаргаз" ЕАД, отмяна на решението на КЕВР и "справедливо разпределяне на ползите от договореността между "Газпром експорт" и "Булгаргаз".

Асоциациите подчертават, че ако КЕВР не реагира ще поискат оставката на председателя ѝ, а въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и Европейската комисия“, се казва още в писмото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във