Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Кремъл за "Турски поток": Най-приоритетно е направлението към България

Александър Новак

Продължението на едната линия трябва да осигури доставки на газ в югоизточната част на Европа, в страните, които имат нужда от газ. Има различни варианти за маршрута. Има вариант Гърция и Италия, има варианти за доставки на газ през Турция до България, после до Сърбия, Унгария и Австрия. В момента се извършва разширяване на газотранспортната инфраструктура в тези страни. За нас в момента най-приоритетно направление безспорно е направлението към България и Австрия. Това каза руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Росия 24".

Александър Новак отчете, че строителството на газопровода върви по график. Неговата прогноза е през 2020 г. "Турски поток" да влезе в експлоатация. 

Руският енергиен гигант "Газпром" предвижда чрез реализацията на "Турски поток" и "Северен поток 2" да прекрати транзита на газ през Украйна. Тези планове срещат съпротивата както на Киев, така и на страни като САЩ и Полша. България на свой ред търси вариант за отклонение на "Турски поток", което да захранва газовия хъб "Балкан". Засега обаче няма подписани документи по тези направления, а хъбът е във фаза на предварителни проучвания. През март бе подписан договор за предпроектен анализ за газовия хъб за сумата от 2.3 млн. евро. В междинния доклад, оповестен няколко месеца по-късно, бяха очертани няколко варианта за изграждането му. Първият е със 100% финансиране от "Булгартрансгаз". Вторият е с привлечено финансиране - по плана "Юнкер", а третият - чрез частни инвестиции. Необходимата сума варира от 1.4 млрд. евро до 2.6 млрд. евро. 

Идеите на правителството се свързват с гаранции от Европейската комисия. Това е изрично изискване на Москва след провала на "Южен поток".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във