Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

КРЕМИКОВЦИ СЕ РАЗПЛАТИ С ДЪРЖАВАТА

Кремиковци АД вече не дължи нито един лев на държавата, след като изплати задълженията си към Агенцията за държавни вземания, към НОИ, данъци и такси - общо на стойност 112.8 млн. лева. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров след среща с ръководството на металургичния комбинат. Кремиковци все още дължи пари на НЕК и Булгаргаз, но е договорено да бъдат изплатени 40 млн. лв. от тях, а останалата част да бъде разсрочена. Овчаров обаче не уточни, за какъв период от време дружеството трябва да се издължи, тъй като преговорите по въпроса тепърва започвали. От началото на 2006 г. Кремиковци изплаща и всичките си текущи задължения и не трупа нови дългове.
Икономическият министър допълни, че през следващите пет години в Кремиковци ще бъдат инвестирани над 300 млн. евро, с което комбинатът ще стане модерно предприятие. Според Прамод Митал, председател на надзорния съвет на Кремиковци, капацитетът на завода ще бъде увеличен двойно и в края на 2009 г. той ще произвежда 2 млн. т метал. Част от средствата ще бъдат насочени за прочистване на околната среда.
На общото събрание на 30 април акционерите на Кремиковци АД решиха и да прекратят по взаимно съгласие сключения през юли 2005 г. договор за покупко-продажба на стоманени изделия с GSHL Bulgaria. Дружеството е стопроцентов собственик на Финметалс, което държи мажоритарния пакет от акции на металургичния комбинат. Кремиковци АД освен това ще поеме и договора за доставка на стоманени изделия, като GSHL Bulgaria ще прехвърли на дружеството правата и задълженията си като продавач на компаниите Stemcor UK Limited и Salzgitter Mannesmann International GmbH. Заради промените в договорите Кремиковци ще изплати, на GSHL Bulgaria не повече от 126 млн. долара като възнаграждение и обезщетение, а правата и задълженията по тях ще бъдат прехвърлени на Кремиковци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във